15 mai 2025 | 14:42

Ajutor pentru plata facturilor de la 1 iulie. Cine primeşte banii de la stat

Știri social
Ajutor pentru plata facturilor de la 1 iulie. Cine primeşte banii de la stat

În contextul noilor reglementări privind piața de energie, Guvernul României anunță măsuri menite să protejeze consumatorii vulnerabili după 1 iulie 2025, când actualele scheme de sprijin urmează să expire. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că se lucrează la un sistem de compensații financiare directe, menit să atenueze impactul costurilor cu energia electrică. În același timp, oficialul încurajează consumatorii să profite de beneficiile pieței concurențiale, avertizând asupra riscurilor dezinformării și manipulării opiniei publice în această perioadă de tranziție.

Ajutor pentru plata facturilor de la 1 iulie

Guvernul lucrează la un nou sistem de sprijin financiar destinat persoanelor vulnerabile, care va compensa direct cheltuielile cu energia electrică după data de 1 iulie 2025, a anunţat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe pagina sa de socializare.

„În ultimele zile, în context electoral, au circulat informaţii alarmiste potrivit cărora „facturile sar în aer după eliminarea plafonării de la 1 iulie”. Este important ca opinia publică să fie corect informată, iar adevărul să fie spus cu claritate: nu se elimină sprijinul acordat consumatorilor, ci se face o ajustare necesară şi responsabilă a mecanismului de protecţie. După 1 iulie 2025 nu asistăm la o retragere a sprijinului din partea statului, ci la o trecere de la o plafonare generalizată la un sistem ţintit, care să ducă sprijinul acolo unde este cu adevărat nevoie.

Vorbim despre un nou mecanism care va permite alocarea eficientă a resurselor publice către gospodăriile aflate în sărăcie energetică, către persoanele cu dizabilităţi şi către românii care depind de echipamente medicale pentru a trăi. Chiar dacă, potrivit legii, responsabilitatea privind stabilirea criteriilor de eligibilitate şi a mecanismului de protecţie socială revine Ministerului Muncii, Ministerul Energiei a fost şi este parte activă în acest efort comun”, susţine Burduja, pe Facebook

Oficialul a subliniat că, în paralel, toţi consumatorii pot beneficia deja de preţuri corecte prin piaţa concurenţială. Potrivit ministrului, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/2025, au fost organizate mai multe întâlniri de lucru pentru a identifica cele mai eficiente mecanisme de aplicare a noii forme de sprijin.

„După intrarea în vigoare a OUG 6/2025, am organizat patru întâlniri de lucru la sediul Ministerului Energiei, alături de alte instituţii implicate în proces: Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ANRE, STS, Institutul Naţional de Statistică şi MAI – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Toate aceste eforturi urmăresc să identifice criterii juste şi mecanisme clare pentru implementarea noii forme de sprijin pentru cei care au cu adevărat nevoie.

Guvernul României pregăteşte un sistem prin care persoanele vulnerabile vor primi compensaţii financiare directe pentru cheltuielile cu energia electrică. Se are în vedere un sprijin lunar, acordat în funcţie de venituri, componenţa gospodăriei şi alte criterii obiective. Nimeni nu va fi lăsat în urmă.

În acelaşi timp, românii pot beneficia deja de preţuri corecte prin piaţa concurenţială. ANRE pune la dispoziţia tuturor un comparator de oferte, care îi ajută pe consumatori să aleagă cele mai bune opţiuni. De exemplu, Hidroelectrica – furnizor cu capital majoritar de stat – oferă tarife între 1,04 şi 1,12 lei/kWh, mai mici decât plafonul actual de 1,3 lei/kWh. Aşadar, afirmaţii de tipul „facturile vor exploda” nu doar că nu au fundament, dar ignoră realitatea din piaţă”, a afirmat oficialul.

„Românii nu vor rămâne fără sprijin”

Burduja a avertizat, totodată, că în spaţiul public circulă informaţii false care riscă să inducă panică sau să ducă la o creştere artificială a preţurilor la energie.

„Din păcate, în spaţiul public apar frecvent dezinformări cu scopul de a crea panică sau de a umfla artificial preţurile. Am văzut recent, chiar în perioada sărbătorilor pascale, cum se răspândea ideea că România va intra în blackout. Realitatea a fost cu totul alta: sistemul energetic naţional a funcţionat fără întreruperi, iar alimentarea cu energie a fost asigurată în condiţii normale.

Iar pentru habarniştii care se întreabă de ce nu au mers termocentralele şi au fost şi intervale în care România a importat energie, e suficient să le spunem că uneori importurile sunt mult mai ieftine decât producţia bazată pe cărbune. Adevărul despre sectorul energetic românesc este simplu: românii nu vor rămâne fără sprijin, nu vor fi luaţi prin surprindere, iar statul român pregăteşte un cadru echitabil pentru a-i proteja în continuare pe cei care au nevoie (…) În ultimii trei ani, preţurile la energie electrică au rămas neschimbate. Plafoanele au fost şi sunt aceleaşi. Calculaţi doar inflaţia în aceşti trei ani şi trageţi concluziile”, a conchis ministrul de resort.