Afacerile din Turism, cu un picior în groapa falimentului. Eliminarea voucherelor de vacanță îi prăbușește pe antreprenori, care acuza statul de o „decizie criminală”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Afacerile-din-Turism-cu-un-picior-in-groapa-falimentului.jpg)
Industria turismului depinde de voucherele de vacanță, spun specialiștii din domeniu, care trag un puternic semnal de alarmă cu privire la consecințele pe care le-am putea resimți din cauza eliminării acestor facilități pentru angajați.
Desființarea voucherelor de vacanță ar putea reprezenta o lovitură grea nu doar pentru turism, ci și pentru întreaga economie locală, atrag atenția specialiștii din industrie. Voucherele au fost, în ultimii ani, un mecanism vital de stimulare a consumului intern, iar dispariția lor riscă să afecteze în lanț atât agențiile de turism, cât și hotelurile, pensiunile, restaurantele sau furnizorii de servicii conexe.
Cartonașul roșu este ridicat de data aceasta de vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.
În opinia acestuia, faptul că statul nu mai oferă vouchere de vacanță „este o crimă economică împotriva dezvoltării”. Conform acestuia, efectele asupra industriei se vor resimți puternic, în sens negativ. Voucherele de vacanță ar fi ajutat deosebit de mult turismul românesc și ar fi contribuit la dezvoltarea lui așa cum îl vedem în momentul de față. Doar că, odată ce dispar, lipsa voucherelor de vacanță va duce la o regresie a industriei.
O posibilă soluție: vouchere pentru toți angajații
Specialiștii cer nu doar revenirea la sistemul anterior de vouchere, ci o regândire a acestuia, astfel încât și angajații din mediul privat să beneficieze de această facilitate în mod echitabil. Un model extins ar putea însemna nu doar echitate, ci și o stimulare suplimentară a economiei, prin creșterea consumului intern și reducerea evaziunii fiscale în turism.
„Când te obişnuieşti cu binele, nu îţi mai aduci aminte sau nu mai crezi că a putut să fie aşa de rău. Când toată ţara e luminată, nu mai te gândeşti că am trăit pe vremea lui Ceauşescu pe întuneric, cu o oră de televizor şi cu apa caldă, pic, pic… Acum avem turism peste tot în România, nu mai suntem doar de 1 august şi de 31 decembrie la Mamaia şi-n Sinaia. Acum, turismul s-a democratizat. Avem turism în toată perioada anului – şi este meritul voucherelor de vacanţă – şi în toate localităţile, pentru că în trecut aveam doar câteva staţiuni turistice acreditate (…)
A lua voucherele de vacanţă, acest catalizator al industriei, eu cred că este – folosesc un cuvânt dur – o crimă economică împotriva dezvoltării şi nu ne dăm seama. Ni se pare că aşa ar fi fost şi fără ele. Nu, n-ar fi fost fără ele şi trebuie să le repunem la loc, poate într-un format mai deştept, care să ajute şi angajaţii din domeniul privat, nu doar pe cei din cel public. Asta este una dintre criticile mari, dar să nu dea Dumnezeu să simţim puterea lor când ele lipsesc”, a atras atenția oficialul din turism.
Prin urmare, după cum atrage atenția expertul, se pare că turismul românesc a evoluat spectaculos în ultimul deceniu, iar voucherele de vacanță au fost una dintre piesele-cheie ale acestui puzzle. Eliminarea lor nu înseamnă doar o măsură bugetară aparent eficientă pe termen scurt, ci un pas înapoi major pentru o industrie care abia începea să-și recapete suflul după pandemie. Reconsiderarea acestei decizii ar putea însemna nu doar salvarea sezonului estival, ci și menținerea unei direcții sănătoase în dezvoltarea turismului local.