A fost creată banana care rămâne proaspătă 24 de ore după ce o desfaci
Un nou tip de banană, capabilă să rămână proaspătă timp de 24 de ore după ce este desfăcută, a fost dezvoltat de cercetători britanici. Această inovație ar putea transforma complet modul în care consumăm și depozităm fructele, în special în produsele pre-tăiate sau în salatele de fructe, scrie Dailymail.
O descoperire care schimbă regulile jocului
Specialiștii de la compania britanică de biotehnologie Tropic au reușit să modifice genetic banana astfel încât pulpa să nu mai devină maro și moale rapid. Prin dezactivarea genei responsabile de producerea enzimei polifenol oxidază, care provoacă oxidarea și înnegrirea fructului, noua varietate își păstrează textura fermă și culoarea galbenă chiar și după ce a fost tăiată sau desfăcută.
„Nu vom mai avea banane lipicioase și maronii! Noua noastră varietate rămâne proaspătă cel puțin 12 ore după tăiere și prezintă cu 30% mai puțin înnegrire după 24 de ore”, a declarat Gilad Gershon, CEO-ul Tropic.
Mai important, gustul, mirosul, dulceața și textura bananei rămân aceleași, ceea ce deschide noi oportunități pentru industria alimentară. Bananele mai rezistente la oxidare ar putea fi utilizate mai eficient în produsele ambalate sau în salatele de fructe disponibile în supermarketuri.
Disponibilitatea pe piață și reglementările
Noua varietate de banane a primit deja aprobarea pentru a fi comercializată în Filipine, Columbia, Honduras, SUA și Canada, urmând să fie lansată pe piață în această lună. Totuși, consumatorii britanici vor trebui să mai aștepte cel puțin până în 2026, deoarece legislația din Regatul Unit interzice în prezent vânzarea fructelor obținute prin editare genetică.
În acest context, guvernul britanic lucrează la Precision Breeding Bill, o lege menită să reglementeze și să permită vânzarea acestor produse în viitor. Proiectul de lege se află în fazele finale și este așteptat să fie aprobat în cursul acestui an.
Mai puțină risipă și o viață mai lungă pentru banane
Pe lângă prelungirea prospețimii după desfacere, Tropic lucrează și la dezvoltarea unei banane care se coace mai lent, astfel încât să rămână verde mai mult timp. Această inovație ar putea reduce semnificativ risipa alimentară, având în vedere că în prezent pentru fiecare tonă de banane vândută, două tone sunt aruncate ca fiind improprii consumului.
„Bananele sunt recoltate în stare verde, la fel ca roșiile. Prin dezactivarea genelor responsabile de producerea etilenei, hormonul care transformă coaja din verde în galben, putem extinde perioada de recoltare și reduce costurile de transport și ambalare”, explică Gershon.
În plus, cercetătorii lucrează la crearea unor banane rezistente la boli, menite să combată infecțiile care au dus deja la dispariția unor varietăți de banane.
Evoluție accelerată prin biotehnologie
Noua tehnologie dezvoltată de Tropic nu este considerată modificare genetică tradițională, deoarece nu introduce material genetic străin, ci doar face ajustări precise la genele existente ale plantei. Potrivit lui Eyal Maori, cofondator și director științific al Tropic, această tehnologie este esențială pentru viitorul bananelor.
„Bananele sunt cele mai iubite fructe din lume, dar se confruntă cu numeroase provocări în ceea ce privește producția și distribuția. Pentru că sunt sterile și nu pot fi hibridizate, metodele tradiționale de ameliorare nu se aplică. Tehnologia noastră asigură că vom putea savura banane pentru generațiile viitoare”, a explicat Maori.
Prin aceste inovații, Tropic accelerează procesul natural de evoluție a bananelor, oferind soluții pentru reducerea risipei, îmbunătățirea rezistenței la boli și prelungirea prospețimii acestui fruct atât de consumat la nivel global.