21 mai 2025 | 20:57

3.100 de lei e pensia în România, azi, dacă ai muncit 35 de ani fără întrerupere! Culmea e că va fi tot mai mică, spun economiștii!

BANI
3.100 de lei e pensia în România, azi, dacă ai muncit 35 de ani fără întrerupere! Culmea e că va fi tot mai mică, spun economiștii!
3.100 de lei e pensia în România pentru 35 de ani de muncă

Mulți români se întreabă care va fi suma de bani pe care o vor primi de la statul român, dacă muncesc 35 de ani și, practic, cotizează toată viața la sistemul public de pensii. Ei bine, nu știm cum se vor face calculele pentru viitorii pensionari ai României de peste 10 sau 15 ani, dar știm care sunt sumele astăzi.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice, în România, în acest moment, pensionarii care au ieșit din câmpul muncii la limita de vârstă, și care au muncit 35 de ani, primesc 3.150 de lei. Sunt 3.630.000 de beneficiari la nivel național care îndeplinesc acum aceste criterii!

Avertismentul economiștilor este să nu vă mai bazați pe banii primiți de la stat

Pentru viitoarele generații de pensionari, cea mai sigură opțiune este să înceapă să economisească și în paralel să investească în sistemele private de pensii. Atât Pilonul 2, cât și Pilonul 3, sunt concepute pentru a-ți asigura o siguranță financiară la bătrânețe. Pilonul 2 capitalizează contribuțiile în conturi individuale, iar banii sunt investiți pe termen lung, generând randamente. În timp, acest tip de economisire oferă un venit suplimentar semnificativ față de pensia publică. Pilonul 3, opțional, permite celor care vor să economisească mai mult să contribuie suplimentar, beneficiind și de deduceri fiscale.

Actualul sistem public de pensii este supus unor presiuni semnificative, ce ar urma să crească în viitorul apropiat, mai ales pe fondul pensionării generației de așa-ziși decreței, adică acei copii născuți în comunism, după adoptarea Decretului – Lege 770 din anul 1966. De asemenea, o altă mare problemă a României e reprezentată de deteriorarea constantă a raportului dintre angajați activi și pensionari.  Riscurile asupra sustenabilității sistemului public de pensii devin astfel tot mai evidente. Concret, din cauza scăderii natalității și a migrației masive a forței de muncă tinere în afara țării, tot mai puțini salariați contribuie la bugetul de pensii din care sunt plătite pensiile actuale.

Astfel, nu se știe cât de sustenabil va mai fi sistemul public, mai ales în cazul celor ce astăzi de-abia au intrat pe piața muncii și sunt foarte tineri.

„Pensia de la stat va fi din ce în ce mai mică”

„România se situează sub media Uniunii Europene când vine vorba despre raportul dintre pensia medie și veniturile medii înainte de pensionare. Astfel, media UE este de 58%, iar în țara noastră este de 48%. Stăm mai bine la acest indicator față de țări precum Danemarca, Belgia, Lituania sau Croația, dar greul va urma după 2035-2040, când se va pensiona generația «decrețeilor», respectiv angajații cu vârsta cuprinsă între 40-55 de ani.

Conform estimărilor, din cauza deficitului bugetului de pensii din ce în ce mai mare, pensia de la stat va fi din ce în ce mai mică raportat la ultimul salariu și va reprezenta o rată de înlocuire de circa 30%”, explică Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar MrFinance.ro, citat de ziuacargo.ro.

Prin urmare, pentru cei care sunt încă departe de vârsta pensionării, este vital să adopte o strategie financiară pe termen lung, bazată pe economisire constantă, informare și diversificare. În lipsa acesteia, pensia de stat ar putea să nu mai fie suficientă, iar dependența exclusivă de sistemul public devine un pariu riscant.