13 feb. 2025 | 10:56

10 filme cu Dem Rădulescu pe care trebuie să le vezi. Cele mai bune roluri ale titanului comediei românești

Special
10 filme cu Dem Rădulescu pe care trebuie să le vezi. Cele mai bune roluri ale titanului comediei românești

Extrem de talentat și veșnic pomenit, Dem Rădulescu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori din istoria cinematografiei românești, a lăsat în urmă o serie de roluri memorabile care continuă să încânte publicul. Iată o selecție a zece filme esențiale în care talentul său strălucește, fiecare însoțit de detalii despre peliculă și rolul interpretat de marele actor.

Brigada Diverse intră în acțiune (1970)

Brigada Diverse intră în acțiune (1970) este primul film din celebra serie B.D., regizată de Mircea Drăgan. Această comedie polițistă a devenit rapid un clasic al cinematografiei românești, datorită umorului său spumos și personajelor memorabile.

Filmul urmărește activitatea unei unități speciale de polițiști, cunoscută sub numele de Brigada Diverse, care trebuie să prindă infractori ingenioși și să rezolve cazuri haioase, dar și pline de suspans.

Acțiunea se desfășoară în Bucureștiul anilor ’70 și prezintă aventurile a trei polițiști nonconformiști: plutonierul Căpșună (Sebastian Papaiani), sergentul-major Cristoloveanu (Dumitru Furdui) și sergentul-major Dobrescu (Puiu Călinescu). Aceștia primesc sarcina de a-i prinde pe infractorii care creează probleme în oraș.

Printre personajele principale negative se numără și Gogu Steriade, interpretat de Dem Rădulescu, un escroc carismatic care reușește să le pună mari probleme polițiștilor cu planurile sale ingenioase. Filmul este presărat cu situații comice, urmăriri spectaculoase și replici memorabile.

Dem Rădulescu interpretează unul dintre cei mai savuroși infractori ai cinematografiei românești – Gogu Steriade, un escroc de clasă, mereu pus pe combinații și găinării.

Personajul său este inteligent, șmecher și descurcăreț, dar și extrem de carismatic, ceea ce îl face unul dintre cei mai îndrăgiți „băieți răi” din filmele românești.

Gogu este un hoț cu ștate vechi, care încearcă mereu să păcălească poliția și să scape basma curată. Deși este un infractor, stilul său comic și replicile savuroase îl fac imposibil de urât de către spectatori.

Fie că încearcă să-și înșele partenerii de fărădelegi sau să scape de Brigada Diverse, personajul lui Dem Rădulescu este un adevărat deliciu actoricesc.

Veronica (1973)

„Veronica” este un film muzical pentru copii, regizat de Elisabeta Bostan, care a devenit un clasic al cinematografiei românești. Povestea urmărește aventurile unei fetițe pe nume Veronica, interpretată de Lulu Mihăescu, care primește în dar o traistă fermecată de la Zâna Bună (Margareta Pîslaru).

Din cauza neascultării și a lăcomiei, Veronica pierde darul magic și pornește într-o călătorie fantastică pentru a-și învăța lecțiile despre generozitate și prietenie.

În această poveste magică, Dem Rădulescu interpretează rolul Motanului Dănilă, un personaj memorabil datorită umorului său aparte. Motanul este un personaj șiret, leneș, dar și extrem de carismatic, care o întâlnește pe Veronica în călătoria sa prin pădure.

Într-o scenă celebră, Motanul Dănilă se prezintă drept un personaj cu pretenții aristocratice, cu un comportament plin de morgă, dar care nu ezită să profite de ocazie pentru a obține avantaje.

Dem Rădulescu își pune în valoare talentul actoricesc, combinând mimica expresivă cu o interpretare vocală savuroasă, ceea ce face ca personajul să fie atât amuzant, cât și plin de farmec.

Prin prezența sa, Motanul Dănilă aduce un moment de respiro comic în poveste, iar stilul inconfundabil al lui Rădulescu îl transformă într-un personaj emblematic. Cu o voce gravă, dar jucăușă, și un mod unic de a rosti replicile, actorul reușește să creeze un personaj de neuitat, apreciat atât de copii, cât și de adulți.

Neamul Șoimăreștilor (1965)

Neamul Șoimăreștilor (1965) este un film istoric românesc regizat de Mircea Drăgan, bazat pe romanul omonim scris de Mihail Sadoveanu.

Pelicula prezintă evenimentele dramatice din Moldova secolului al XVII-lea, când domnitorii fanarioți și boierii trădători luptă pentru putere, iar țăranii sunt prinși în mijlocul conflictelor.

În centrul poveștii se află Tudor Șoimaru (interpretat de Ion Besoiu), un tânăr boier hotărât să răzbune moartea tatălui său și să își apere moștenirea împotriva uneltirilor boierilor corupți.

Dem Rădulescu joacă rolul lui Lie, un servitor loial și devotat al lui Tudor Șoimaru. Personajul său aduce un contrast binevenit în tonul grav al filmului, prin replici pline de umor și o prezență carismatică.

Lie este tipul servitorului credincios, dar isteț, care reușește să-l ajute pe stăpânul său cu sfaturi practice și momente de destindere în mijlocul dramelor și răzbunărilor.

Interpretarea lui Dem Rădulescu adaugă o notă umană poveștii, făcându-l pe Lie un personaj memorabil, apreciat de public pentru naturalețea și farmecul său.

În ciuda faptului că este un rol secundar, prezența sa reușește să lumineze scenele tensionate, demonstrând încă o dată versatilitatea actorului, care putea trece cu ușurință de la comedie la dramă.

Vezi și: De ce i se spunea lui Dem Rădulescu „Bibanul”? Porecla actorului îți dă fiori și după 23 ani de la moartea sa

Astă seară dansăm în familie (1972)

Astă seară dansăm în familie (1972) este o comedie românească regizată de Geo Saizescu, avându-l pe Dem Rădulescu într-un rol principal, alături de alți mari actori ai epocii, precum Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman și Iurie Darie.

Filmul este o satiră socială și prezintă într-un mod comic metodele prin care escrocii sentimentali profită de naivitatea unor femei. Acțiunea urmărește peripețiile a doi escroci, Temistocle T. Temistocle (interpretat de Dem Rădulescu) și Alecu.

Alecu (jucat de Sebastian Papaiani), care călătoresc prin țară și abordează femei singure, de diverse vârste și statuturi sociale. Aceștia le promit căsătorie și fericire, dar în realitate urmăresc doar să le înșele și să obțină bani de la ele.

Însă, planurile celor doi escroci încep să se complice în momentul în care se îndrăgostesc fără să vrea și ajung în situații comice, fiind urmăriți și de autorități.

Personajul lui Dem Rădulescu, Temistocle T. Temistocle, este creierul operațiunii. El este un escroc șarmant, inteligent și extrem de carismatic, având un talent aparte de a convinge femeile să se îndrăgostească de el.

Spre deosebire de partenerul său Alecu, care este mai naiv și ușor de intimidat, Temistocle are mereu un plan și reușește să scape din cele mai dificile situații cu ajutorul umorului și al replicilor sale savuroase.

B.D. la munte și la mare (1971)

B.D. la munte și la mare (1971) este a doua parte din celebra trilogie „Brigada Diverse”, regizată de Mircea Drăgan. Filmul continuă aventurile comice ale echipei de polițiști neconvenționali care încearcă să mențină ordinea și să prindă infractorii într-o manieră plină de umor.

După succesul primei părți, „B.D. la munte și la mare” îi urmărește pe membrii Brigăzii Diverse în două misiuni separate: una la munte, unde trebuie să prindă un hoț specializat în jafuri din hoteluri, și alta la mare, unde încearcă să destructureze o rețea de contrabandiști de valută și bunuri de lux.

Deși par cazuri serioase, filmul este presărat cu momente comice datorită interacțiunii dintre polițiști și infractori.

În această peliculă, Dem Rădulescu reia rolul lui Gogu Steriade, un escroc simpatic și guraliv, care face parte din grupul de infractori urmăriți de Brigada Diverse. Alături de Trandafir (Jean Constantin) și Patraulea (Puiu Călinescu), Gogu încearcă să găsească noi metode de a scăpa de poliție și de a face bani ușor.

Personajul său este mereu pus pe șotii, inventează diverse tertipuri pentru a evita să fie prins, dar, în cele din urmă, ajunge în situații hilare care îl dau de gol. Cu farmecul său inconfundabil, Dem Rădulescu creează un personaj plin de viață, a cărui prezență pe ecran adaugă un plus de savoare filmului.

Interpretarea sa este caracterizată de un umor natural, replici spumoase și un joc de mimică deosebit, care l-au transformat pe Gogu Steriade într-un personaj emblematic al cinematografiei românești.

Secretul lui Bachus (1984)

Secretul lui Bachus (1984) este o comedie cu accente de satiră regizată de Geo Saizescu, inspirată din realitățile economice și sociale ale României din perioada comunistă.

Filmul ridiculizează corupția și ilegalitățile din industria vinului, evidențiind modul în care un grup de escroci reușește să profite de sistem pentru a obține câștiguri fabuloase.

Acțiunea îl urmărește pe un jurnalist curios, interpretat de Emil Hossu, care încearcă să dezvăluie o rețea de contrabandă cu vin condusă de un așa-zis „Bachus”, un individ carismatic ce a reușit să acapareze piața băuturilor alcoolice prin metode neortodoxe.

Pe măsură ce investigația avansează, personajul principal descoperă detalii compromițătoare despre activitățile ilegale ale grupului, dar și despre corupția din rândurile oficialităților.

În acest film, Dem Rădulescu îl interpretează pe Sterea, un personaj secundar important, parte din rețeaua de escroci condusă de Bachus. Sterea este un individ abil, implicat în afacerile ilegale cu vin, dar și un personaj cu momente comice care adaugă umor în momentele tensionate ale filmului.

Personajul său, deși parte a unui sistem corupt, nu este prezentat ca un villain tipic, ci mai degrabă ca un oportunist simpatic, caracterizat de expresiile sale savuroase și mimica inconfundabilă. Rădulescu reușește să creeze un echilibru între satiră și comedie pură, oferind o interpretare memorabilă.

Vezi și: Cele mai bune comedii cu Dem Rădulescu. Momente memorabile ale unui actor de geniu

Cucoana Chirița (1986)

Cucoana Chirița (1986) este o adaptare cinematografică a comediilor lui Vasile Alecsandri, regizată de Mircea Drăgan. Filmul satirizează viața boierimii moldovenești din secolul al XIX-lea, punând în prim-plan personajul Chirița Bârzoi, o boieroaică provincială dornică de ascensiune socială, dar lipsită de educație și rafinament.

Dem Rădulescu îl interpretează pe Grigore Bârzoi, soțul Chiriței, un boier molcom, ușor de influențat și adesea copleșit de ambițiile exagerate ale soției sale.

Spre deosebire de Chirița, care este mereu dornică de statut și intrigă, Grigore Bârzoi este un personaj mai relaxat, simplu și uneori naiv, care preferă viața tihnită la conac.

În interpretarea sa, Dem Rădulescu reușește să adauge umor și autenticitate personajului. Grigore este adesea prins în planurile năstrușnice ale Chiriței și se lasă condus de voința ei puternică, dar reacțiile sale pline de haz și expresiile faciale inconfundabile contribuie la dinamica savuroasă a filmului.

Personajul său funcționează ca un contrapunct comic la exuberanța Chiriței, iar momentele în care încearcă, fără succes, să își impună punctul de vedere sunt printre cele mai amuzante ale filmului.

Cu stilul său inconfundabil, Dem Rădulescu transformă acest rol într-unul memorabil, consolidând farmecul și valoarea comediei.

O scrisoare pierdută (1977)

O scrisoare pierdută (1977) este o adaptare cinematografică a celebrei piese de teatru scrise de Ion Luca Caragiale. Filmul, regizat de Liviu Ciulei, este una dintre cele mai apreciate ecranizări ale comediei caragialiene, oferind o satiră fină asupra societății românești și a vieții politice din perioada respectivă.

Povestea urmărește luptele pentru putere dintr-un oraș de provincie înaintea alegerilor locale, unde o scrisoare de dragoste pierdută devine un mijloc de șantaj politic.

Personajele sunt caricaturi perfecte ale corupției, ipocriziei și oportunismului din politică, într-un stil comic de neegalat.

Dem Rădulescu îl interpretează pe Tache Farfuridi, unul dintre politicienii locali care aspiră la un loc în Camera Deputaților.

Farfuridi este un personaj lipsit de inteligență, confuz și extrem de comic, fiind exemplul perfect al politicianului mediocru care se consideră patriot și apărător al legii, dar care nu înțelege cu adevărat ce se petrece în jurul lui.

Eu, tu și… Ovidiu (1978)

Eu, tu și… Ovidiu (1978) este o comedie românească regizată de Alexandru Tatos, un film care explorează relațiile și dilemele unui cuplu tânăr într-o perioadă în care standardele sociale și personale erau în schimbare.

Filmul se concentrează pe povestea lui Ovidiu, un tânăr visător care vrea să îmbine dragostea cu realizările profesionale și personale, și se bazează pe conflictele dintre dorințele lui și presiunile sociale.

În acest context, Dem Rădulescu joacă rolul Tovarășului Ionescu, un personaj autoritar și rigid, tipic pentru funcționarii de stat din perioada respectivă.

Tovarășul Ionescu reprezenta un obstacol birocratic pentru protagonist, iar personajul interpretat de Dem Rădulescu adaugă un contrast semnificativ în fața idealismului și visurilor tânărului Ovidiu.

Rolul lui Dem Rădulescu în acest film este unul de comedie de caracter, fiind un tipic „om al sistemului” care stă în calea progresului și al celor care doresc să iasă din tiparele rigide ale regimului.

Tovarășul Ionescu este un personaj autoritar, dar totodată, prin subtilitățile interpretării, Dem Rădulescu reușește să umanizeze această figură, evidențiind complexitatea relațiilor din perioada respectivă, dar și frustrările și contradicțiile omului obișnuit cu puterea.

Rădulescu joacă cu accente de umor, dar și cu o oarecare doză de autoritate, demonstrând abilitatea sa de a adăuga adâncire unui personaj ce ar fi putut părea simplu la prima vedere.

Vezi și: Mesajul neștiut al lui Dem Rădulescu pentru fata lui, chiar înainte să moară: ‘Mă întrebam de ce îmi spune asta’

A doua cădere a Constantinopolului (1994)

„A doua cădere a Constantinopolului” (1994) este o comedie regizată de Mircea Daneliuc, care satirizează regimul post-revoluționar din România și contextul social-politic din perioada anilor ’90.

Este un film care îmbină umorul cu critica socială, iar Dem Rădulescu face parte din distribuția principală, aducând un aport semnificativ la atmosfera filmului.

Pelicula reflectă schimbările care au avut loc în societatea românească în urma căderii regimului comunist, explorând atât corupția care a început să se instaleze, cât și confuzia și conflictele interne ale noii ordini politice.

Povestea urmărește un grup de personaje care se află într-un cerc vicios de oportunism și compromisuri, cu multe dintre acestea având scopuri egoiste.

În acest film, Dem Rădulescu joacă rolul lui Panait, un personaj pitoresc și un mic funcționar într-un sistem aflat într-o continuă schimbare. Panait este un om al „noii ere” post-comuniste, care încearcă să își găsească locul într-o lume care este tot mai coruptă.

Este un personaj cu un simț al umorului acid și o abordare destul de pragmatică a vieții, care se adaptează la noile realități politice și economice, dar nu o face din convingere, ci mai degrabă dintr-o dorință de a supraviețui și de a profita de circumstanțele favorabile.

Performanța lui Rădulescu este una memorabilă, deoarece reușește să redea complexitatea unui om care, deși este prins în capcana unui sistem opresiv și corupt, își păstrează umorul și o oarecare speranță naivă că lucrurile se vor schimba.

Personajul său este, de fapt, o reprezentare a tranziției din perioada post-comunistă, în care conflictele interioare și compromisurile sunt la ordinea zilei.