1 aprilie 2025 – ziua în care românii cu rate la bănci vor răsufla ușurați. Regula de calcul care intră în vigoare de Ziua Păcălelilor e pe bune
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/IRCC-1-aprilie-dobanzi-credite-in-lei.jpg)
Nu e păcăleală de 1 aprilie. Din această zi, românii cu rate la bănci au șanse mari să plătească dobânzi mai reduse, deci banii pe care îi vor da lunar băncii vor fi mai puțini.
Vizați de veștile bune sunt cetățenii care au de rambursat credite în lei cu dobândă variabilă. Vorbim despre creditele noi, contractate după luna mai a anului 2019, ale căror dobânzi sunt calculate în funcție de IRCC.
Totuși, vor avea de câștigat și debitorii care anterior aveau credite mai vechi, influențate de ROBOR, dar care au solicitat băncii trecerea la IRCC. Un aspect important de menționat este că această decizie este ireversibilă, prin urmare, indiferent de voința lor, de acum încolo își vor achita ratele în funcție de IRCC.
Noua formulă de calcul a IRCC, de la 1 aprilie 2025
Ceea ce poate duce la o scădere a costului ratelor lunare este valoarea IRCC, care este pe o linie descendentă. Concret, acest indice ar urma să scadă de la 5,66% la 5,55%.
IRCC înseamnă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor. Avem doua siuații: indice trimestrial și indice zilnic.
IRCC zilnic al pieței monetare interbancare se calculează zilnic și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.
IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru. IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
Cât de mult se va simți scăderea IRCC în buzunarul debitorilor?
Dacă ai un credit de 50.000 euro, rata ta lunară de 1.792 lei ar putea scădea la 1.773 lei, adică o economie de 19 lei pe lună. Pentru cei cu credite mai mari, schimbările sunt și mai vizibile: un credit de 70.000 euro ar putea reduce rata de la 2.509 lei la 2.482 lei, economisind 27 lei lunar. Iar dacă ai un credit de 100.000 euro, rata de 3.584 lei ar putea ajunge la 3.546 lei, o scădere de 38 lei. Chiar și micile economii pot face diferența!
Cum să nu ajungi în imposibilitate de plată a creditelor?
Pentru a nu ajunge în situația în care să nu-ți mai permiți plata ratelor la bănci,primul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii real cu tine și să nu te lași prins în capcana unor cheltuieli nesustenabile. Dacă simți că ai ajuns într-o zonă financiară sensibilă, nu aștepta să ajungi în imposibilitatea de plată. Începe prin a-ți analiza veniturile și cheltuielile lunar. Ai grijă la cheltuielile impulsive și caută să faci economii acolo unde poți.
Un alt sfat ar fi să ai un fond de urgență. Asta te poate salva atunci când apare o situație neașteptată, cum ar fi pierderea locului de muncă sau o urgență medicală. Nu amâna plata ratelor pe termen lung – orice întârziere se poate aduna rapid și te poate pune într-o situație dificilă.
Renegocierea creditului cu banca poate fi o opțiune bună dacă simți că ai depășit limita ratelor tale lunare. Nu uita să ai o discuție deschisă cu banca și să încerci să obții o reducere a ratei sau o prelungire a termenului de rambursare.
În plus, nu te lăsa sedus de ideea că poți face față la orice tip de credit fără să ai un plan. Ai grijă să îți înțelegi bine opțiunile financiare și să nu îți asumi mai multe credite decât poți gestiona.
Și, bineînțeles, educația financiară este cheia. Dacă înveți să îți gestionezi banii mai bine, vei putea lua decizii financiare mai bune pe termen lung, prevenind astfel riscurile financiare.