29 nov. 2024 | 16:30

Voyager 1 continuă să transmită date la 24,9 miliarde de kilometri de Pământ: Ce au aflat specialiștii

ACTUALITATE
Voyager 1 continuă să transmită date la 24,9 miliarde de kilometri de Pământ: Ce au aflat specialiștii

Sonda spațială Voyager 1, lansată în 1977, continuă să depășească așteptările și să transmită date științifice utile de la o distanță incredibilă de 24,9 miliarde de kilometri. După mai bine de 46 de ani de activitate, această misiune istorică demonstrează rezistența tehnologiei NASA, reușind să depășească obstacole tehnice care păreau insurmontabile.

Probleme tehnice și soluții ingenioase

Cu toate astea, in ultimele luni, Voyager 1 a întâmpinat mai multe probleme tehnice, culminând cu o întrerupere totală a transmisiunilor către Pământ pe 19 octombrie. NASA a descoperit că sistemul de protecție al sondei s-a activat de două ori, cauzând oprirea emițătorului principal, X-band, și comutarea pe un emițător secundar, S-band. Această componentă, nefolosită din 1981, a ridicat provocări semnificative.

„Emițătorul S-band consumă mai puțină energie, dar semnalul său este mult mai slab decât cel al X-band”, a explicat Tony Greicius, specialist NASA, pe blogul dedicat misiunii Voyager.

„Nu eram siguri că semnalul ar putea fi detectat pe Pământ, având în vedere distanța enormă, dar echipa Deep Space Network a reușit să îl localizeze”.

Astfel, după detectarea semnalului S-band, echipa NASA a reactivat emițătorul X-band, permițând sondei să reia colectarea datelor științifice. În săptămâna 18 noiembrie, Voyager 1 a revenit la operațiuni normale, utilizând cele patru instrumente științifice încă funcționale. Inginerii continuă să restaureze sistemele sondei, inclusiv sincronizarea calculatoarelor de la bord.

Un simbol al rezilienței tehnologice

E important de mentionat faptul că Voyager 1 a fost construit pentru o misiune inițială de cinci ani, dar a depășit cu mult așteptările inițiale, devenind primul obiect creat de om care a pătruns în spațiul interstelar. De-a lungul decadelor, sonda a oferit informații prețioase despre planete precum Jupiter și Saturn și a explorat marginile Sistemului Solar.

Totuși, durata sa lungă de funcționare a venit cu provocări majore. Alimentată de un generator radioizotopic, Voyager 1 dispune de tot mai puțină energie, ceea ce a forțat NASA să închidă treptat unele instrumente pentru a conserva resursele. Chiar și în aceste condiții, sonda continuă să surprindă prin reziliența sa, datorată unui design robust și a echipei dedicate care o monitorizează.

Voyager 1 este o demonstrație a ce poate realiza ingineria umană”, a declarat un oficial NASA.

„Această misiune ne inspiră să continuăm explorarea spațială, chiar și în fața unor obstacole care par insurmontabile”.

Sonda Voyager 1 rămâne un simbol al curajului și ingeniozității umane. Deși se află la granițele cunoașterii noastre, acest „câine bătrân” al spațiului mai are câțiva ani de viață, pregătit să ne surprindă cu noi descoperiri despre univers.