26 feb. 2024 | 08:49

Votul ”democratic” în care se știe deja cine va câștiga. Ce trebuie să știm despre alegerile prezidențiale din Rusia

ACTUALITATE
Votul ”democratic” în care se știe deja cine va câștiga. Ce trebuie să știm despre alegerile prezidențiale din Rusia

Rusia se află în pragul altor alegeri prezidențiale, un eveniment care, în ciuda fațadei sale democratice, este gata să consolideze puterea lui Vladimir Putin în viitorul apropiat. Pe măsură ce națiunea se pregătește pentru acest spectacol politic, devine din ce în ce mai evident că rezultatul este o simplă formalitate, un ritual predeterminat care vizează extinderea guvernării lui Putin până în anii 2030.

Programate să aibă loc între 15 martie și 17 martie, cu votul anticipat și prin poștă deja în curs, aceste alegeri nu sunt obișnuite. Acestea servesc ca puțin mai mult decât o șaradă constituțională, lipsită de orice potențial real de a contesta autoritatea lui Putin. Peisajul este în continuare afectat de absența unei opoziții viabile, Kremlinul orchestrând o excludere sistematică a vocilor disidente.

Stăpânirea Kremlinului asupra procesului electoral a fost subliniată de evoluțiile recente. În special, descalificarea unicului candidat anti-război al țării și decesul tragic a lui Alexey Navalny, o figură proeminentă a opoziției, evidențiază cât de departe merge Putin pentru a-și menține supremația.

Mandatul lui Putin, care se întinde pe peste două decenii, a fost marcat de o erodare calculată a normelor democratice în favoarea consolidării puterii. Recentele sale manevre legislative, inclusiv extinderea limitelor mandatului prezidențial, exemplifică hotărârea sa de a se consolida la cârma politicii ruse.

Lista candidaților, îngrijită cu meticulozitate de Comisia Electorală Centrală (CEC), oferă o mică abatere de la narațiunea Kremlinului. Deși reprezentând aparent ideologii diverse, acești concurenți servesc în cele din urmă agendei generale a lui Putin de a-și perpetua guvernarea fără obstacole.

Absența candidaților dispuși să conteste politicile controversate ale lui Putin, în special în ceea ce privește conflictul în curs din Ucraina, subliniază lipsa unei disidențe politice veritabile în arena electorală. Încercările unor indivizi precum Boris Nadezhdin și Ekaterina Duntsova de a oferi o voce alternativă au fost anulate rapid de CEC, subliniind și mai mult fațada democrației în Rusia.

Alegeri prezidentiale Rusia - Vladimir Putin presedinte

Cum orchestrează Putin alegerile „democratice” din Rusia

Corectitudinea procesului electoral al Rusiei rămâne un subiect de control intens, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Observatorii independenți condamnă neregulile sistemice și restrângerea libertăților politice, subliniind caracterul fariseic al alegerilor care servesc doar la legitimarea guvernării autocratice a lui Putin.

Sentimentul public, manipulat cu grijă de propaganda de stat, îl pictează pe Putin ca pe un lider iubit, care se bucură de o aprobare larg răspândită. Cu toate acestea, sub acoperirea sprijinului orchestrat se află o populație dezamăgită de lipsa unei alegeri politice autentice și disidența înăbușită. În timp ce Putin se poate lăuda cu cote de aprobare lăudabile, ei infirmă atmosfera omniprezentă de frică și cenzură care pătrunde în societatea rusă.

Decesul prematur al lui Alexey Navalny aruncă o pată sumbră asupra unui peisaj electoral deja controversat. Moartea sa servește ca o reamintire dură a pericolelor cu care se confruntă cei care îndrăznesc să conteste autoritatea lui Putin. În ciuda pledoariei pasionate a lui Navalny de a-l respinge pe Putin la urne, vocea lui a fost redusă la tăcere, lăsând în urmă o moștenire de sfidare împotriva autoritarismului.

În timp ce Rusia se îndreaptă spre o altă șaradă electorală, comunitatea internațională nu trebuie să fie înșelată de iluzia democrației. Pledoaria pasionată a Iuliei Navalnaya pentru ca UE să respingă legitimitatea acestor alegeri subliniază necesitatea urgentă a unei acțiuni concertate împotriva regimului autocratic al lui Putin.

În umbra dispariției premature a lui Navalny, alegerile prezidențiale din Rusia apar nu ca un simbol al alegerii democratice, ci ca o dovadă a stăpânirii persistente a autoritarismului. Pe măsură ce domnia lui Putin persistă fără încetare, perspectiva unei reforme politice autentice rămâne un vis îndepărtat și evaziv pentru poporul rus,  potrivit CNN.