07 mart. 2024 | 17:16

Vom vedea un mamut lânos readus la viață până în 2028? Oamenii de știință se joacă „de-a Jurassic Park”

ACTUALITATE
Vom vedea un mamut lânos readus la viață până în 2028? Oamenii de știință se joacă

Specialiștii de la compania Colossal Biosciences au anunțat un avans crucial în procesul de readucere la viață a mamutului lânos până în 2028.

Mamut lânos readus la viață

Prin abordarea lor multifuncțională, echipa care se ocupă de mamuți lânoși afirmă că a descoperit cum să „reprogrameze” un elefant, creând celule asemănătoare cu celulele stem care pot diferenția în cele trei straturi germinale necesare pentru a da naștere fiecărui tip de celulă din corp.

Obiectivul companiei Colossal Biosciences este de a crea un mamut lânos care să fie tolerant la frig și să își îndeplinească rolul ecologic al mamutului dispărut de mult. Acest lucru implică identificarea genelor asociate cu fenotipurile sale de bază pentru a le putea ingineriza în animalele existente, cum ar fi elefanții asiatici, care sunt 99,6% identici genetic cu mamutul.

Potrivit lui Eriona Hysolli, șefa Științelor Biologice de la Colossal Biosciences, acest progres deschide drumul către tehnologii reproductive asistate pentru conservare și aduce speranțe pentru refacerea ecosistemului Arctic, care a suferit modificări majore de-a lungul timpului.

„Elefanții au un rol crucial în ecologie, deoarece pot influența semnificativ mediul înconjurător, inclusiv prin capacitatea lor de a menține ecosistemele într-o stare sănătoasă”, a explicat George Church, genetician și cofondator al Colossal Biosciences.

Jurassic Park în viața reală

Reintroducerea mamutului lânos sau a unui animal cu fenotipurile de bază ale mamutului ar putea contribui la refacerea ecosistemului și la reducerea emisiilor de carbon, având un impact pozitiv asupra mediului. Deși beneficiile acestui proces ar putea fi resimțite pe termen lung, înțelegerea profundă a elefanților asiatici este esențială pentru progresul în această direcție.

Anunțul de la Colossal Biosciences marchează un pas important către reprogramarea elefanților și reînvierea mamutilor, deschizând calea către noi metode de lucru și tehnologii care să accelereze acest proces complex.

Lumea se apropie din ce în ce mai mult de o catastrofa climatică, pe măsură ce oamenii continuă să distrugă habitatele, să polueze oceanele și să pompeze gaze cu efect de seră în atmosferă.

Așa cum stau lucrurile în prezent, animalele sunt în pericol. Specii întregi dispar într-un ritm amețitor și, în timp ce mulți se străduiesc să oprească problemele cauzale, alții caută metode ceva mai abstracte.