VIDEO NASA te ajută să „sari” într-o gaură neagră. Experiența care te face să înțelegi cum funcționează Universul
Dacă vreodată ai visat să zbori într-o gaură neagră, NASA are o soluție și te ajută să faci asta, virtual, evident.
„Oamenii adesea se întreabă asta, iar simularea acestor procese dificil de imaginat mă ajută să conectez matematica relativității la consecințele reale în universul real”, a declarat astrofizicianul Jeremy Schnittman de la Centrul de Zbor Spațial Goddard de la NASA, care a creat vizualurile pe care le poți vedea mai jos, în cadrul acestui articol.
„Așa că am simulat două scenarii diferite, unul în care o cameră, un substitut pentru un astronaut îndrăzneț, ratează doar orizontul evenimentelor și se întoarce înapoi, și unul în care trece de graniță, sigilându-și soarta”, a mai spus acesta.
Gaura neagră în care te lasă NASA să „sari”
Gaura neagră în discuție este similară cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee.
Ea cântărește de 4.3 milioane de ori masa Soarelui nostru și are un orizont al evenimentelor de 25 de milioane de kilometri în diametru.
În video, te miști mai repede decât lumina, începând de la 640 de milioane de kilometri înainte de a te apropia de gaură neagră. Și este bine că este una supermasivă.
„Dacă ai alege, ai vrea să cazi într-o gaură neagră supermasivă”, a explicat Schnittman. „Găurile negre cu masă stelară, care conțin până la aproximativ 30 de mase solare, au orizonturi ale evenimentelor mult mai mici și forțe mareice mai puternice, care pot sfâșia obiectele apropiate înainte să ajungă la orizont”, a mai spus specialistul de la NASA.
În această a doua simulare, camera se apropie și cade spre gaura neagră supermasivă înainte de a reuși să scape.
Dacă ai zbura efectiv în jurul găurii negre, și experiența ta a timpului ar schimba. Un astfel de obiect te-ar menține mai tânăr, deoarece timpul ar încetini din cauza vitezei tale și a gravitației sale.
Din perspectiva unui observator îndepărtat, nu ai putea niciodată să traversezi orizontul, chiar dacă ai încerca.
Călătoria care te întinerește
Dacă ai fi într-o pe o călătorie orbitală, te-ai întoarce mai tânăr. În această vizualizare, ai fi cu 36 de minute mai tânăr decât cineva care a rămas în poziția de pornire.
„Această situație poate fi chiar mai extremă”, a remarcat Schnittman. „Dacă gaura neagră ar fi în rotație rapidă, cum ar fi cea arătată în filmul din 2014 Interstellar, omul s-ar întoarce cu mulți ani mai tânără decât colegii lui de echipaj.”
Găurile negre sunt obiecte fascinante și foarte complexe, astfel încât vizualurile ca acestea două îi pot ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine fenomenul unic din spate.