Vestea surprinzătoare despre sistemul de pensii din România. Ce s-a întâmplat în 2023 cu ”economiile” a milioane de pensionari
Anul 2023 a fost un an foarte bun pentru milioanele de români care au cotizat la fondurile de pensii private obligatorii Pilonul II. Randamentul mediu al acestor ”economii” făcute de viitorii pensionari a depășit, în mod surprinzător, rata semnificativă a inflației din România.
Cea mai bună performanță anuală din întreaga istorie a sistemului de pensii private obligatorii Pilonul II a fost atinsă anul trecut, în 2023. Vorbim de un randament mediu de 17,9% pe o perioadă de 12 luni, cu aproximativ 10% mai mult decât inflația estimată pe anul trecut și, mai ales, mai mult decât dobânda oricărei bănci din țara noastră și, probabil, din afară.
Ce s-a întâmplat cu pensiile private obligatorii Pilonul II
Conform datelor agregate de APAPR, în 2023, fondurile de pensii private Pilon II au înregistrat un randament mediu de 17,9%, cea mai impresionantă performanță din istoria sistemului de pensii private din țara noastră.
Mai mult decât atât, activele nete administrate de către Pilonul II au atins suma record de 126,7 miliarde lei (25,5 miliarde euro) la sfârșitul anului 2023. S-a înregistrat, astfel, o creștere de 31,4% în comparație cu sfârșitul anului 2022. Merită avut în vedere că această valoarea generoasă include atât randamentul dobânzii menționate mai sus obținute din investiții, cât și cotizațiile noi din partea românilor aflați în activitate.
Nu de alta, dar la Pilonul II de pensii private obligatorii sunt înregistrați în prezent nu mai puțin de 8,1 milioane de români, valoare ce reprezintă majoritatea populației active a țării. Dintre aceștia, peste 4 milioane contribuie în mod regulat, lunar. După depozitele bancare, fondurile economisite în Pilonul II reprezintă al doilea activ financiar ca valoare al populației din România.
Cum se justifică performanța fondurilor de pensii private obligatorii.
Ca realitatea din spatele creșterii fondurilor de pensii private obligatorii să fie posibilă, au jucat un rol foarte important revenirea prețurilor la titlurile de stat și aprecierea cotațiilor bursiere în 2023. În anul precedent, valoarea titlurilor de stat doar s-a redresat, în timp ce scăderea inflației și a dobânzilor din 2022 a dus la un declin. În final, indicii Bursei de Valori de la București, unde fondurile de pensii din Pilonul II reprezintă cei mai importanți investitori instituționali, au înregistrat creșteri susținute de peste 30%.
„Randamentul anului 2023 confirmă o dată în plus formula câştigătoare pe termen mediu şi lung pe care o oferă fondurile de pensii private. Chiar dacă pe termen scurt pot să apară şi evoluţii negative, cum a fost cazul anului 2022, revenirea ulterioară a pieţelor face ca tendinţa pozitivă pe termen lung să se păstreze. Este o invitaţie la calm şi încredere în momentele în care pieţele nu oferă, temporar, randamentele scontate”, a spus Radu Crăciun, preşedintele APAPR.
Pe parcursul întregii perioade de funcționare (2008-2023), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 7,82%. Față de o inflație medie anuală de 4,35%. În termeni monetari, fondurile de pensii private obligatorii au generat un câștig total net de toate comisioanele percepute, în valoare de 36,9 miliarde lei (7,4 miliarde euro), în plus față de contribuțiile primite în administrare, exclusiv în beneficiul contributorilor, conform APAPR.