Vestea bună pentru sănătatea românilor la început de 2024. Noi analize gratuite, pachete de prevenție fără costuri sau liste de așteptare
Sănătatea românilor este una cât se poate de precară, iar principalul motiv ține de costurile fabuloase asociate vizitelor la medic. Foarte mulți evită doctorii până în ultima secundă și, nu de puține ori, ajung să-și piardă viața. Acestea sunt principalele motive pentru care avem una dintre cele mai mici speranțe de viață din Europa.
Ca referință, speranța de viață a românilor era în 2021 de 74,2 ani, cu aproape 10 ani mai mică decât în Norvegia – 83,3 ani, Islanda – 83,1 ani și Irlanda – 82,8 ani. Doar în Bulgaria există o situație un pic mai tristă, cu o speranță de viață de 73,6 ani. În acest context, ministrul Sănătății a anunțat extinderea în România a pachetelor de prevenție oferite românilor fără costuri suplimentare și fără ca aceștia să fie supuși listelor de așteptare.
Citește și: Leacul pentru cancer, mai aproape ca oricând: Ce au descoperit oamenii de știință e fascinant
Românii și analizele preventive
Analizele gratuite, pe care românii ar trebui să le efectueze la intervale de timp regulate, cel puțin o dată pe an, dacă nu la 6 luni peste 50 de ani, au ca scop prevenirea unor afecțiuni grave. Pe de altă parte, ține de medicii de familie să-și informeze pacienții când vine vorba de furnizarea informațiilor referitoare la pachetele de prevenție, testele gratuite și preventive.
În condiții ideale, dacă românii ar reuși să fie un pic mai responsabili, s-ar simplifica și viața medicilor. Ar fi facilitată detectarea timpurie a diferitelor afecțiuni grave, când acestea sunt într-o fază incipientă, mai ușor de tratat. Poate și agravarea ar fi prevenită.
Citește și: Primul transplant de inimă din lume: Povestea medicului care a schimbat vieți, chiar și în România [VIDEO]
Noi analize gratuite pentru români
Două analize suplimentare pentru boală cronică de rinichi, o afecțiune prevalentă printre persoanele de peste 50 de ani, au fost introduse în programul de prevenție. Ca referință, acestea pot identifica instalarea afecțiunii, dar este important ca la cele mai mici simptome, să mergi să discuți cu medicul de familie.
„Există pachete de analize preventive. Ne dorim, prin acest program, să putem depista precoce diverse afecțiuni, într-o fază incipientă, când sunt ușor de tratat, astfel încât să prevenim agravarea lor.
Am introdus, de curând, pentru boala cronică de rinichi, o afecțiune care poate să afecteze mai ales persoanele de peste 50 de ani, două analize care pot să detecteze instalarea acestei afecțiuni. Pacienții trebuie să-și întrebe medicul de familie despre tipul de investigații care le sunt recomandate”, a spus Alexandru Rafila într-o intervenție la Antena 3 CNN.