Vaca cu ADN uman: Invenția oamenilor de știință ar putea ajuta milioane de diabetici din lumea întreagă
Cercetătorii au creat o vacă care poate produce insulină umană în laptele pe care îl dă. Realizarea ar putea ajuta medicina, în viitor.
Animalul este transgenic, ceea ce înseamnă că ADN-ul său provine de la o altă specie, în acest caz de la om.
Cercetarea a fost dusă la bun sfârșit de Matt Wheeler, profesor în Departamentul de Științe ale Animalelor la Universitatea din Illinois din SUA.
„Mama natură a proiectat glanda mamară ca o fabrică pentru a produce proteină foarte eficient. Putem profita de acest sistem pentru a produce o proteină care poate ajuta sute de milioane de oameni din întreaga lume”, a spus acesta.
Diabetul, o problemă la nivel global
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 422 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet.
Diabetul de tip 1 apare atunci când organismul nu poate produce propria insulină, în timp ce diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină și devine rezistent la aceasta.
Vaca care produce insulină este un „concept demonstrativ” care ar putea fi într-o zi extins pentru a produce suficientă insulină pentru a alimenta diabeticii din întreaga lume, eliminând astfel penuria și costurile ridicate asociate cu aceasta.
Cum au ajuns să inventeze laptele cu insulină
Colegii lui Wheeler de la Universitatea din São Paulo din Brazilia au inserat un segment de ADN uman care codează pentru proinsulină, precursorul formei active a insulinei, în nucleele celulare ale a 10 embrioni de vacă. Aceștia au fost implantati în uterul vacilor normale, ceea ce a dus la nașterea unei vaci transgenice.
„Demult obișnuiam să introducem pur și simplu ADN-ul și speram că acesta va fi exprimat acolo unde doreai. Acum putem fi mult mai strategici”, spune Wheeler.
„Folosirea unui construct de ADN specific pentru țesutul mamar înseamnă că nu există insulină umană circulantă în sângele sau în alte țesuturi ale vacii. De asemenea, se folosește de capacitățile glandei mamare de a produce cantități mari de proteină.”, a concluzionat omul de știință.
Încercările de însămânțare a vacii odată ce aceasta a ajuns la maturitate au fost nereușite, așa că echipa a stimulat lactația folosind hormoni.