11 nov. 2024 | 09:15

Va revoluționa AI dezvoltarea jocurilor? [P]

ACTUALITATE
Va revoluționa AI dezvoltarea jocurilor? [P]

Accelerarea evoluției tehnologice este o provocare extrem de serioasă pentru oameni. Cu o viteză la care mulți nu s-ar fi gândit în urmă cu un deceniu, inteligența artificială nu doar că preia din ce în ce mai multe aspecte ale vieții cotidiene, ci chiar devine o realitate din ce în ce mai greu de gestionat.

La nivel mondial, industrii întregi sunt reorganizate, îmbunătățite, modificate prin intermediul inteligenței artificiale pentru a fi mai performante, de multe ori în detrimentul unei înțelegeri mai profunde din partea oamenilor.

Unele domenii de activitate sunt foarte deschise și receptive la ajutorul primit din partea AI și industria jocurilor, de exemplu, nu face excepție. Indiferent că este vorba de concepte mai noi precum NPC sau despre scenarii și designuri captivante și foarte realiste, experiența de joc este cu mult îmbunătățită prin intermediul AI.

Acest articol prezintă detalii referitoare la modul în care jocurile sunt acum aduse la un nivel superior de AI, un nivel la care nu se credea că industria va ajunge.

Cât de important este rolul inteligenței artificiale în acest domeniu ?

Pentru mulți pasionați, o importanță majoră în alegerile făcute ține de siguranță și calitate în serviciile sau produsele preferate de aceștia. Nici industria jocurilor nu este diferită din acest punct de vedere. Fie că există o atracție față de simboluri tradiționale, cum ar fi Vlad Cazino, fie că există interes pentru site-uri mai futuriste sau mai abstracte ca și ofertă, mereu se va decide că cea mai bună alegere trebuie să fie una care denotă profesionalism și siguranță.

Problema este că pentru mulți oameni ideea de AI încă nu este complet asociată cu noțiunea de siguranță. 

Profesionalismul este de necontestat, având în vedere faptul că multe programe de acest tip sunt mult mai performante, mai rapide și mai puțin expuse erorilor comparativ cu echipe similare formate din oameni cu extrem de multe cunoștințe. Și totuși, există această percepție temătoare conform căreia AI poate deveni din aliat un potențial pericol.

Pentru domeniul aflat în mijlocul acestei discuții, riscurile nu sunt totuși mai ridicate decât sunt avantajele. Drept urmare, industria internațională a jocurilor îmbrățișează cu entuziasm ajutorul inteligenței artificiale, oferind experiențe din ce în ce mai ridicate calitativ.

Care sunt direcțiile de dezvoltare favorizate de IA în jocuri?

Începând de la sarcinile de tip repetitiv, până la volumele mari de activități de verificare a calității și testare a jocurilor, AI poate reduce considerabil timpul de creare și lansare a unui joc. 

De asemenea, în zona de jocuri video rolul AI este extrem de important, oferind o experiență realistă, interacțiuni ale personajelor mai aproape de realitate, crearea de lumi extrem de credibile și, inclusiv, dezvoltarea experienței de joc dincolo de limitele cunoscute până acum.

Există deja o serie de instrumente de tip AI care sunt individualizate pentru anumite nevoi, cunoscute de creatorii din domeniu și utilizate cu încredere. Printre cele mai interesante de amintit aici sunt:

  • Promethean AI – instrument util în creionarea mediilor de joc
  • Real Time AI – utilizat pentru a crea efecte vizuale și animații extrem de reușite
  • Commit Assistant – un real ajutor în depistarea unor defecte de program sau bug-uri

Sunt jucătorii afectați în mod negativ de intervenția AI în crearea jocurilor?

Ca în orice domeniu, pe lângă toate plusurile înregistrate, există și minusuri care trebuie să fie menționate. Un aspect considerat de mulți negativ este acela al analizei comportamentului jucătorilor în scopul identificării unor strategii de reacție. Practic, abilitățile individuale umane pot fi intens modificate de intervenția AI prin asemenea sugestii de predictibilitate.

Pentru mulți există temerea că inteligența artificială va reprezenta o provocare în viitorul apropiat, fiind riscuri mari ca orice joc să fie pierdut de oameni în fața programelor inteligente. Atunci când un joc nu va mai putea fi câștigat de oameni va dispărea interesul acestora și, drept urmare, efectul final va fi unul negativ.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele