20 mai 2024 | 13:55

Următorul super aliment – Ce să mânănci sau să bei ca să te menții sănătos în 2024

ACTUALITATE
Următorul super aliment - Ce să mânănci sau să bei ca să te menții sănătos în 2024
zoryanchik/Shutterstock.com

Suntem în plin sezon de afine, iar asta nu are cum să fie decât o veste bună, conform oamenilor de știință.

Conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Córdoba, beneficiile pentru sănătate ale vinului de afine, în special proprietăţile sale antioxidante, pot varia semnificativ în funcţie de procesul de fabricare.

Fructele de afine sunt bogate în vitamine

Afinele sunt apreciate pentru conţinutul nutritiv pe care îl au, inclusiv vitamine, minerale şi compuşi antioxidanţi precum antocianinele, flavonolii, flavan-3-olii, taninurile şi vitamina C. Aceşti antioxidanţi ar oferi diverse beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, prelucrarea alimentelor poate altera proprietăţile nutritive, ceea ce a determinat cercetătorii să exploreze modul în care diferitele condiţii de fabricare a vinului afectează conţinutul antioxidant al vinului de afine.

Cercetătorii au folosit afine din Huelva, sudul Spaniei, creând 8 litri de suc de afine amestecat cu o soluţie de zahăr şi drojdii. Iniţial, au analizat sucul pentru conţinutul şi activitatea antioxidantă.

Apoi, sucul a fost împărţit în opt sticle, împărţite în două grupuri în funcţie de temperatura de fermentare. Fiecare grup a inclus sticle pentru vinul dulce parţial fermentat şi vinul uscat complet fermentat.

Ce a scos la iveală analiza

Analiza post-fermentare a scos la iveală că toate variantele de vin de afine au reţinut o activitate antioxidantă mai mare decât sucul original, indicând faptul că fabricarea vinului păstrează unele dintre beneficiile pentru sănătate ale fructului.

Cu toate acestea, timpul de fermentare şi temperatura au influenţat în mod semnificativ concentraţia de antioxidanţi specifici.

Perioadele de fermentare mai lungi au dus la scăderea nivelurilor de antocianine, flavonoli şi tanini, deşi concentraţiile de flavan-3-oli au crescut.

Temperaturile mai mari de fermentare au redus semnificativ conţinutul de vitamina C, însă.

Studiul concluzionează că, deşi fabricarea vinului de afine păstrează multe dintre beneficiile antioxidante ale fructului, detaliile referitoare la timpul şi temperatura de fermentare influenţează crucial compoziţia antioxidantă a vinului.

În cercetare nu a fost abordat gustul vinului de afine, care rămâne o chestiune subiectivă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele