Unul dintre cei mai rapizi pești din lume care își schimbă culoarea înainte de a ataca VIDEO
Peștele Marlin poate înota cu aproximativ 80 de kilometri pe oră, așa că este logic că ar trebui să-i avertizeze pe cei din calea sa.
Peștii care-și schimbă culoarea
Marlinul albastru și peștii vele sunt unii dintre cei mai buni prădători ai oceanelor și unii dintre cei mai rapizi pești de pe planetă. Se știe că Marlin vânează în grupuri, conform cercetătorilor. Acum, folosind noua tehnologie de drone, cercetătorii au dezvăluit o perspectivă surprinzătoare asupra modului în care acești pești își coordonează atacurile fără a se răni unul pe celălalt și totul ține de culoare.
Se știe că marlinul în dungi (Kajikia audax) își schimbă culoarea, dar filmările dronei au dezvăluit echipei că peștele care atacă a devenit mult mai strălucitor în dungile de-a lungul corpului înainte de a ataca și apoi a revenit la culoarea de dinainte de vânătoare, după atac.
Marlinul posedă boturi lungi și alungite, care pot fi folosite pentru a-și prinde prada, dar pot și răni alte animale din apele tropicale ale Oceanului Pacific și Indian. Ei pot măsura 4 metri lungime și pot cântări în jur de 113-204 kilograme, conform NOAA.
Ce spun cercetătorii
„Am documentat pentru prima dată schimbarea rapidă a culorii la un prădător de vânătoare în grup, marlinul dungat, în timp ce grupurile de marlin au vânat sardine”, spune Alicia Burns de la Universitatea Humboldt din Berlin, Germania, într-un comunicat.
Cercetătorii au analizat 12 clipuri video cu marlini care vânează sardine din Pacific (Sardinops sagax) în acest fel. Doi pești diferiți au fost prezenți în fiecare clip pentru a permite cercetătorilor să compare culorile dintre ei.
Echipa crede că această schimbare a luminozității dungilor acționează ca un semnal pentru peștii care nu atacă, pentru a-i avertiza ce urmează să se întâmple, împiedicându-i astfel să atace și să se rănească. Este asemănător modului în care peștii mici medaka își schimbă, de asemenea, culoarea mai închisă înainte de a ataca alți pești.