Uniunea Europeană investighează Apple, Meta și Google cu privire la taxe
Blocul european examinează respectarea companiilor față de Legea piețelor digitale. Apple, Meta și Google ar putea avea probleme în Europa din cauza eforturilor lor de a se încadra în litera de lege cuprinzătoare a piețelor digitale a blocului (DMA).
Apple, Meta și Google – riscuri
La baza anchetei sunt îngrijorările că Alphabet, compania-mamă a Google, și Apple nu au permis suficient „dezvoltatorilor de aplicații să ‘direcționeze’ consumatorii către oferte în afara magazinelor de aplicații, conform Comisiei Europene (brațul executiv al Uniunii Europene). Conform situației actuale, noile reguli ale acestor companii de tehnologie pot „limita capacitatea dezvoltatorilor de a comunica și promova oferte și de a încheia contracte directe, inclusiv prin impunerea diferitelor taxe”.
Comisia Europeană a declarat că unele căutări Alphabet ar putea încă favoriza serviciile deținute de Google, precum Google Flights. Apple, a spus că s-ar putea să nu ofere utilizatorilor o alegere semnificativă în selectarea alternativelor la serviciile sau preferințele implicite ale iOS – de exemplu, posibilitatea de a dezinstala orice aplicație preîncărcată. De asemenea, Meta este implicată în anchetă, în legătură cu noul său program în UE, în care utilizatorii pot opta să nu primească reclame, doar contra cost.
Ce a declarat UE
Comisia Europeană a insinuat posibila investigare a Apple și Google în perioada premergătoare acestor anchete. În ianuarie, Apple a anunțat o serie de modificări ale App Store-ului pentru a respecta DMA, care a cerut (printre altele) să permită piețelor alternative de aplicații pe iOS în UE și să permită dezvoltatorilor să direcționeze utilizatorii către sisteme de plată terțe.
Printre actualizările Apple s-a numărat și o nouă „taxă de tehnologie de bază” de 0,50 de euro pe care dezvoltatorii vor trebui să o plătească pe utilizator pe an după primele un milion de instalări ale unei aplicații – chiar dacă un utilizator descarcă software-ul dintr-o piață terță. Google percepe, de asemenea, taxe dezvoltatorilor în UE dacă aceștia ocolesc Play Store-ul.
Mulți dintre rivalii Apple au criticat schimbările aduse App Store-ului. Unii au criticat, de asemenea, taxele impuse de companie pentru plățile terților în SUA.