Unii oameni chiar pot „vedea” fantome, iar oamenii de știință explică acest fenomen
Podele care scârțâie, zgomote inexplicabile în miez de noapte și senzația că nu ești singur. Un studiu arată că aproximativ o treime dintre britanici și aproape jumătate dintre americani cred în fantome, spirite și alte fenomene paranormale. În plus, unul din cinci oameni susține că a văzut o apariție, iar unul din zece chiar afirmă că a comunicat cu cei decedați.
Însă ar putea exista o explicație mai puțin supranaturală pentru aceste întâmplări înfricoșătoare? Potrivit specialiștilor, o condiție cunoscută sub numele de paralizie în somn poate fi cauza majoră a percepției unor astfel de experiențe.
Paralizia în somn: când visele devin realitate
Conform NHS, paralizia în somn este o afecțiune în care nu poți mișca sau vorbi în momentul trezirii sau adormirii, deoarece se produce în timpul somnului REM – faza în care creierul este activ, dar corpul rămâne „adormit”.
Când o persoană se trezește în această fază, poate experimenta vise vii și chiar halucinații înfricoșătoare, inclusiv o senzație de presiune pe piept.
Paralizia în somn a fost explicată în folclor cu sute de ani în urmă, când se credea că „o vrăjitoare” se așează pe pieptul suferindului, provocând teroare.Astăzi, știința nu poate explica pe deplin de ce apare paralizia în somn, însă se știe că este mai frecventă la persoanele cu insomnie, tulburări de stres post-traumatic și anxietate.
O altă cauză a aparițiilor poate fi monoxidul de carbon, un gaz incolor și inodor, produs de echipamente defecte precum boilerele sau grătarele de gaz. Monoxidul de carbon este toxic și poate produce simptome precum dureri de cap, confuzie, amețeli și greață, dar și halucinații – simptome legate de apariții și observate de medici încă din anii 1920.
Halucinațiile și funcționarea creierului
Studiile sugerează că și anomaliile cerebrale pot explica unele „viziuni”. În 2017, un jurnal medical a relatat cazul unui tânăr de 26 de ani cu epilepsie, tratat cu electrozi implantați în creier. Când medicii au stimulat zona numită fusiform face area (FFA), pacientul a experimentat halucinații înfricoșătoare, relatând că fețele din jurul său se schimbau și semănau cu personaje de desene animate.
Într-un alt experiment, o pacientă de 22 de ani a relatat că simte prezența unei persoane sau a unei „umbre” în spatele său atunci când era stimulată partea stângă a creierului.
Aceste descoperiri pot explica și de ce aproape jumătate dintre persoanele diagnosticate cu boala Parkinson raportează că văd apariții fantomatice.
Aparițiile vocilor celor dragi în perioada de doliu
Cercetările recente arată că aproape jumătate dintre oameni aud vocea unei persoane dragi decedate în perioada de doliu. Psihologii explică acest fenomen prin conceptul de „scheme mentale”, care ajută creierul să interpreteze informații din experiențele trecute. De exemplu, soții devin atât de obișnuiți unul cu prezența celuilalt, încât și după pierderea unuia dintre parteneri, cel rămas poate simți prezența acestuia.
Consilierii în doliu confirmă că multe persoane spun că aud vocea partenerului decedat, ca și cum ar fi încă alături de ei. Așadar, dacă vezi o „fantomă” – nu te panica, dar ia în considerare ce alte explicații pot exista.
Pe de altă parte, chiar dacă știința nu poate dovedi viața de după moarte, acest lucru nu înseamnă că putem exclude complet această posibilitate.