07 feb. 2024 | 14:47

Un manuscris rar și misterios a fost descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale: Ce secrete ascunde

ACTUALITATE
Un manuscris rar și misterios a fost descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale: Ce secrete ascunde

Un grup de studenți a reușit să descifreze un vechi manuscris de la Herculaneum folosind inteligența artificială.

Cum a fost descifrat acest manuscris misterios

Peste 800 de pergamente carbonizate dintr-o vilă romană antică, depozitate în Napoli, au rămas nedescifrate până acum. Prin utilizarea unor tehnologii de codificare alimentate de IA, trei studenți au reușit să citească 15 coloane de text, dezvăluind informații noi despre lumea antică, conform presei străine.

Descoperirea a fost făcută în cadrul Vesuvius Challenge, un concurs care a oferit un premiu de un milion de dolari pentru soluționarea problemei. Studenții câștigători vor împărți premiul de 700.000 de dolari după ce au decodat peste 2.000 de scrisori de pe pergament.

„Aceste cincisprezece coloane provin chiar de la sfârșitul primului pergament pe care am reușit să îl citim și conțin texte noi din lumea antică, care nu au mai fost văzute până acum”, a declarat Nat Friedman, unul dintre organizatorii concursului, pe X.

Subiectul general al textului este plăcerea, care, corect înțeleasă, este cel mai înalt bine al filozofiei lui Epicur. Se crede că autorul textului antic grecesc este Philodemus, un filozof care locuia în vila în care a fost găsit manuscrisul.

În două fragmente din două coloane consecutive ale pergamentului, autorul și-a împărtășit îngrijorarea cu privire la dacă și cum disponibilitatea bunurilor, cum ar fi alimentele, poate afecta plăcerea pe care o oferă. Textul grecesc antic spune: „Ca și în cazul mâncării, nu credem imediat că lucrurile care sunt rare sunt absolut mai plăcute decât cele care sunt abundente”.

„Totuși, ne este mai ușor să ne descurcăm fără lucruri care sunt din belșug? Asemenea întrebări vor fi luate în considerare frecvent”.

Vezi și: Manuscrisul Codex Aureus din Alba Iulia, scris cu litere de aur: ce mistere ascunde cartea de 10 miliarde de dolari păstrată bine

Ce planuri au pentru anul acesta

Erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. a distrus așezările Pompei, Herculaneum, Torre Annunziata și Stabiae, ucigând mii de oameni în acest proces.

Scanarea 3D și separarea virtuală a textului, urmate de analiza cu modele de învățare automată, au facilitat acest progres remarcabil în domeniul arheologiei și istoriei. Programul AI a fost antrenat să citească cerneala atât pe suprafața, cât și pe straturile ascunse ale sulurilor nedeschise, potrivit Nature.

Potențialul descoperirii este enorm, deoarece există mii de suluri nedescoperite încă în Vila Papirusurilor. Obiectivul pentru 2024 este de a descifra mai multe porțiuni de text și chiar întregi pergamente, cu un nou premiu de 100.000 de dolari pentru echipa care va reuși să citească cel puțin 90% din toate cele patru pergamente scanate.

Vezi și: VIDEO Un manuscris vechi de mai bine din 450 de ani, găsit la Sibiu, vorbește despre nave spațiale: cum a fost posibil

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele