Un bărbat a interzis familiei să vândă colecția sa de monede și bancnote timp de 100 de ani: Timpul a expirat, iar valoarea acestora este acum colosală
În urmă cu exact un secol, Lars Emil Bruun, magnat danez al industriei untului, a decis să-și protejeze vasta colecție de monede, bancnote și medalii, acumulată pe parcursul a peste șase decenii. În testamentul său din 1923, a stipulat ca această comoară să fie păstrată în siguranță timp de 100 de ani, fiind o rezervă de urgență pentru colecția națională a Danemarcei, în cazul unei distrugeri. După acest interval, colecția putea fi vândută pentru beneficiul descendenților săi, scrie Associated Press.
Marți, aproape un an de la expirarea acestei perioade, prima parte din colecția personală a lui Bruun, formată din 20.000 de piese, a fost scoasă la licitație în Copenhaga. După aproape opt ore de licitație intensă, primele 286 de loturi au fost vândute pentru suma de 14,82 milioane de euro (16,5 milioane de dolari).
O colecție rară și de neprețuit
Colecția L.E. Bruun, asigurată pentru 500 de milioane de coroane daneze (aproximativ 72,5 milioane de dolari), este considerată cea mai valoroasă colecție de monede internaționale scoasă vreodată pe piață. Conform casei de licitații Stack’s Bowers Galleries, care organizează vânzările, această colecție deține un loc special în istoria numismatică mondială. Brian Kendrella, președintele Stack’s Bowers, a descris licitația de marți drept un „eveniment de referință pentru piața mondială de monede”.
Colecția a inclus monede de aur și argint din Danemarca, Norvegia și Suedia, datând din secolul al XV-lea până în ultimele decenii din viața lui Bruun. Piesa de rezistență a licitației a fost o monedă de aur rară din 1496, emisă de regele Hans al Danemarcei, considerată prima monedă de aur bătută vreodată de regatul danez. Aceasta a depășit estimările inițiale și a fost vândută pentru 1,2 milioane de euro (1,34 milioane de dolari), stabilind un nou record mondial pentru o monedă scandinavă la licitație.
Misterul colecției ascunse timp de un secol
Timp de un secol, locația exactă a colecției lui Bruun a fost cunoscută doar de câțiva oameni, iar vânzarea acesteia a devenit un eveniment mult așteptat în lumea numismatică. Bruun, care și-a început colecția încă din copilărie, a acumulat o avere uriașă din afacerea sa cu unt, folosindu-și câștigurile pentru a-și satisface pasiunea pentru monede. După ce a fost martor la distrugerile cauzate de Primul Război Mondial, Bruun a decis să ascundă colecția sa, temându-se că aceasta ar putea fi pierdută în eventualitatea unui conflict viitor, motiv pentru care a inclus o clauză specială în testamentul său.
Colecția sa a fost considerată de o importanță națională pentru Danemarca și a fost păstrată ca o rezervă de urgență pentru Muzeul Regal de Monede și Medalii al țării.
Moștenirea lui Bruun și impactul global
Lars Emil Bruun a fost un pionier în lumea numismatică, fiind unul dintre fondatorii Societății Numismatice Daneze în 1885. Pentru el, colecționarea de monede a reprezentat mai mult decât un simplu hobby. „Când ești supărat sau neliniștit, te duci și te uiți la monedele tale și te calmezi studiindu-le din nou și din nou”, spunea Bruun într-un interviu acordat unei reviste daneze.
Acum, după un secol de la moartea sa, vânzarea colecției sale a generat un interes uriaș pe plan internațional, iar licitațiile vor continua până la golirea completă a „tezaurului” său. Se estimează că întreaga colecție va deveni cea mai scumpă vândută vreodată la nivel global, o dovadă a moștenirii extraordinare lăsate de acest magnat al untului, transformat în colecționar pasionat.