12 sept. 2024 | 09:25

Un astronaut NASA surprinde aurora boreală din spațiu: Imagini spectaculoase de la bordul ISS VIDEO

ACTUALITATE
Un astronaut NASA surprinde aurora boreală din spațiu: Imagini spectaculoase de la bordul ISS VIDEO
Aurora Boreală vazuta din spatiu

Matthew Dominick, un astronaut NASA aflat în prezent pe Stația Spațială Internațională (ISS), a capturat imagini uimitoare ale Aurorei Boreale, oferindu-le internauților o perspectivă unică asupra acestui fenomen natural spectaculos.

O perspectivă unică asupra Aurorei Boreale

Pe 3 martie 2024, Matthew Dominick a fost lansat către ISS ca parte a misiunii SpaceX Crew-8, unde ocupă rolul de comandant și inginer de zbor. De atunci, astronautul a surprins și a împărtășit imagini și videoclipuri extraordinare din spațiu, dar cel mai recent videoclip al său, care surprinde Aurora Boreală, a captat atenția întregii lumi.

Într-o postare pe Twitter, Dominick a descris clipul său ca fiind un „timelapse al lunii care apune în curenți de aurora roșii și verzi, urmat de un răsărit care iluminează Soyuz cu o lumină albastră”. Această perspectivă inedită asupra aurorei a fost vizualizată de aproape 800.000 de ori, iar reacțiile nu au întârziat să apară.

Reacțiile publicului și explicația fenomenului

Imaginile au fost întâmpinate cu entuziasm de fanii din întreaga lume, iar chiar și NASA Earth X a răspuns la postare: „Aceste videoclipuri nu devin niciodată plictisitoare”. Un alt utilizator a comentat: „Este pur și simplu uimitor… ce priveliște”, în timp ce altcineva a adăugat: „Ești pe cale să devii fotograful suprem al spațiului, din nou o treabă excelentă!”.

Aurora Boreală, cunoscută și sub numele de „Luminile Nordului”, este un fenomen care apare atunci când particulele de energie înaltă, provenite de la soare, interacționează cu magnetosfera Pământului – un sistem de câmpuri magnetice ce protejează planeta. Când aceste particule ajung în atmosfera noastră, ele interacționează cu diferiți gazele, generând luminile colorate spectaculoase care pot fi observate în regiunile polare. Oxigenul produce lumini verzi și roșii, în timp ce azotul emană lumini albastre și violete.

Viitorul lui Matthew Dominick pe ISS

În timp ce Matthew Dominick își continuă misiunea pe ISS, unde efectuează experimente științifice vitale, există posibilitatea ca șederea sa să fie prelungită din cauza unor probleme legate de capsula Boeing Starliner, care ar putea întârzia întoarcerea sa pe Pământ.

Până atunci, Dominick va continua să ofere lumii imagini inedite și perspective rare asupra fenomenelor spațiale, demonstrând încă o dată frumusețea și misterul universului nostru.