29 sept. 2024 | 22:01

Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, găsit „neatins” după atacul aerian israelian

ACTUALITATE
Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, găsit
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost asasinat vineri într-un atac aerian fără precedent al Israelului. (Foto: Reuters)

Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat din zona atacului aerian israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, fiind găsit „neatins”, potrivit unor surse medicale și de securitate citate de Reuters. Atacul, care a avut loc vineri, a marcat un moment semnificativ în conflictul intensificat dintre Israel și Hezbollah, scrie Reuters.

Moartea unui lider controversat

Hezbollah a confirmat sâmbătă decesul liderului său, însă detalii specifice despre modul în care a fost ucis nu au fost furnizate în declarația oficială. Totuși, sursele medicale care au examinat corpul au indicat că Nasrallah nu prezenta răni directe, iar cauza probabilă a morții ar fi fost trauma cauzată de forța exploziei, nu șrapnelul sau focurile de armă. Potrivit acestor surse, corpul lui Nasrallah a rămas intact în urma exploziei, ceea ce a alimentat speculații și teorii despre circumstanțele exacte ale morții sale.

Moartea lui Hassan Nasrallah reprezintă o lovitură grea pentru Hezbollah, organizație militantă șiită sprijinită de Iran, care a jucat un rol esențial în conflictul din Liban și în regiunea mai largă a Orientului Mijlociu. În ultimele două săptămâni, Hezbollah a fost puternic afectată de atacurile israeliene, care au lovit puncte strategice, inclusiv dispozitivele de comunicații wireless folosite de membrii săi.

Atacurile israeliene escaladează tensiunile

Nasrallah a condus Hezbollah din 1992 și a fost una dintre cele mai proeminente figuri anti-israeliene din regiune. Sub conducerea sa, Hezbollah a purtat numeroase conflicte cu Israelul, cel mai notabil fiind războiul din 2006. Decesul său vine în urma unei intensificări a atacurilor israeliene asupra țintelor Hezbollah din Liban, inclusiv lovituri aeriene care au ucis mai mulți comandanți de rang înalt ai organizației.

În timp ce Hezbollah a evitat să facă declarații suplimentare despre circumstanțele morții lui Nasrallah, tensiunile din regiune continuă să escaladeze. Forțele israeliene au vizat în mod constant pozițiile Hezbollah din Liban, ca parte a unei campanii mai largi de descurajare a grupurilor militante susținute de Iran. De asemenea, comunitatea internațională urmărește îndeaproape aceste evenimente, având în vedere impactul potențial pe care dispariția lui Nasrallah îl poate avea asupra stabilității regionale.

Locul atacului aerian al Israelului de vineri, care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Foto Reuters

Locul atacului aerian al Israelului de vineri, care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. (Foto Reuters)

Repercusiuni în regiune

Moartea lui Hassan Nasrallah marchează o perioadă de incertitudine pentru Hezbollah, organizație care va trebui să își regândească strategia în absența liderului său carismatic și controversat. Totodată, acest eveniment ar putea aduce noi provocări pentru Israel, care se confruntă cu perspectiva unor riposte din partea Hezbollah sau a aliaților săi regionali.

În timp ce oficialii Hezbollah nu au anunțat încă detalii despre funeraliile liderului lor, evenimentul se preconizează a avea un impact profund asupra susținătorilor săi din întreaga regiune. Dispariția lui Nasrallah va pune la încercare coeziunea și direcția viitoare a Hezbollah, în contextul în care organizația este deja sub presiune din cauza pierderilor suferite recent în urma loviturilor aeriene israeliene.

Viitorul Hezbollah rămâne incert, iar regiunea se află într-un moment critic, cu posibile repercusiuni pe termen lung asupra echilibrului de putere din Orientul Mijlociu.