01 mai 2024 | 09:30

Toții românii care și-au instalat panouri solare sau fotovoltaice trebuie să facă asta. Avertismentul ANRE pentru prosumatorii din România

ACTUALITATE
Toții românii care și-au instalat panouri solare sau fotovoltaice trebuie să facă asta. Avertismentul ANRE pentru prosumatorii din România

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a făcut un anunț crucial pentru toți prosumatorii din România: este obligatoriu să își instaleze contoare care să măsoare electricitatea consumată direct din producția proprie.

Acest pas devine esențial în contextul în care producția și consumul prosumatorilor pot genera costuri semnificative asociate cu dezechilibrele din sistemul energetic național.

Detalii despre instalarea contoarelor

Conform ANRE, montarea acestor dispozitive de către operatorii de distribuție este „extrem de necesară”. Contoarele vor permite determinarea exactă a cantității de energie electrică produsă și consumată de prosumator, facilitând astfel o mai bună gestionare a resurselor și evitând evacuarea în rețea a unui excedent de energie.

În situația în care energia produsă este integral consumată de către prosumator, contorul înregistrat va reflecta autoconsumul, acesta fiind egal cu energia electrică produsă, așa cum precizează ANRE în comunicatul său.

Beneficiile contorizării precise

Prin implementarea acestui sistem de măsurare, prosumatorii vor contribui la o raportare mai precisă și corectă a datelor privind consumul și producția de energie, aspect esențial pentru atingerea țintelor de sustenabilitate asumate de România. Mai mult, această măsură sprijină implementarea serviciilor de flexibilitate și asigură conformitatea cu standardele europene și legislația internă în domeniul transportului și distribuției de energie electrică.

Implicații financiare pentru prosumatori

Deși costurile de achiziție și instalare a contoarelor inteligente sunt incluse în tarifele de distribuție și suportate de operatorul de distribuție, prosumatorii vor trebui să suporte costurile unei cutii de distribuție pentru montarea contorului. Costul mediu al unui contor este de aproximativ 100 euro, inclusiv toate cheltuielile aferente.

Planul de instalare a contoarelor inteligente este programat să se desfășoare în următorii ani, conform unui calendar aprobat de ANRE, cu un impact estimat minim asupra costurilor de energie.

Instalarea contoarelor pentru prosumatorii din România nu este doar o cerință legală, ci și o necesitate pentru asigurarea unui management eficient și echitabil al resurselor energetice regenerabile. Aceasta măsură va contribui la stabilizarea pieței de energie și la reducerea costurilor asociate cu dezechilibrele energetice, beneficiind în cele din urmă toți consumatorii de energie din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele