30 sept. 2024 | 12:49

Top 5 cele mai ciudate orașe din lume. Cum este să trăiești în cel mai îngust loc de pe planetă

Știri social
Top 5 cele mai ciudate orașe din lume. Cum este să trăiești în cel mai îngust loc de pe planetă

Există multe locuri care atrag turiștii ca un magnet, însă unele așezări din lume se remarcă prin unicitatea lor. Cum ar fi să locuiești în cel mai colorat sau cel mai îngust loc de pe planeta? Sau cum ar fi ca orașul tău să aibă o singură stradă?

Cele mai ciudate orașe din lume

Unele așezări urbane și rurale și-au căpătat eticheta de ”ciudate”, datorită unor detalii care le fac unice. Dacă locuitorii lor s-au obișnuit deja cu unicitatea acestor locuri, pentru cei care le vizitează ele pot fi profund ciudate. Iată care sunt aceste locuri și prin ce se fac remarcate!

Satul polonez cu o singură stradă

Dacă ar fi judecat după lungimea sa, o lungă fâșie de mai mulți kilometri de locuințe, Suloszowa, situată în Cracovia, Polonia, ar putea fi considerată mai degrabă oraș decât sat. Dar această fâșie are o lățime maximă de doar 150 de metri și numără în total 6.000 de locuitori. Absolut toți aceștia au în spatele casei o bucată de teren pe care o folosesc pentru agricultură.

Singura stradă se numește Olkuska și face parte din ruta 773, care traversează localitatea de la un capăt la altul. În total, sunt aproximativ 1600 de clădiri, inclusiv case, școli, magazine și un spital. În plus, Suloszowa are alte atracții, cum ar fi Castelul Pieskowa Skała (unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură renascentistă din Polonia) și o formațiune de calcar de 30 de metri înălțime, numită ”Ciocanul lui Hercule”.

Vezi și: 5 orașe superbe din Europa pe care să le vizitezi cu mașina electrică. Sunt aproape de România și visul oricărui turist

Cel mai colorat loc

Oricare dintre cele cinci sate care formează Cinque Terre, din regiunea Liguria, Italia, patrimoniu mondial UNESCO, ar putea primi titlul de cel mai colorat sat din lume. De la nord la sud, ”cele cinci pământuri” sunt Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. În linie dreaptă, există aproximativ 10 kilometri între cele mai îndepărtate localități, sau 20 de kilometri de-a lungul liniei de coastă. Când locuitorii doresc să își vopsească fațadele, prezintă la Biroul Tehnic al comunei o listă cu trei propuneri de culori. Iar municipalitatea alege, ținând cont de păstrarea aspectului general.

Cel mai îngust oraș din lume

Comitatul Yanjin, din nord-estul provinciei Yunnan, China, este o așezare urbană enigmatică, ascunsă între munți, accesibilă doar celor care o cunosc. De fapt, deși este un district locuit de dinaintea erei creștine, puțini chinezi cunosc existența sa, iar în lume a devenit cunoscut datorită fotografiilor realizate cu drone și rețelelor sociale.

Astăzi, Yanjin este catalogat drept ”cel mai îngust oraș din lume”, având 300 de metri în cea mai lată parte și 30 de metri în cea mai îngustă, și o lungime de cinci kilometri. De o parte, se ridică munții din sud-estul Chinei, iar de cealaltă parte curge râul Nanxi. Pentru că nu poate crește în lățime, orașul se extinde în lungime și pe verticală, cu clădiri tot mai înalte. Construcțiile sunt ridicate pe stâlpi subțiri, pentru a le proteja de inundații.

Vezi și: Dej, orașul cu cel mai scurt nume din România și o istorie de peste 800 de ani

Orașul care nu poate crește

Dacă în China, Yanjin nu se poate extinde pentru că este prins între munți și râu, cazul orașului Amadiyah, din Kurdistanul irakian, aflat la aproximativ 10 kilometri de granița cu Turcia, este mult mai drastic: este un oraș care nu va putea niciodată să se extindă, fiind înconjurat de un abis.

Deși este situat la 1400 de metri deasupra nivelului mării, Amadiyah are dovezi că a fost locuit cu secole înainte de Hristos. În jurul anului 1200, a intrat sub controlul unei singure familii, Bahdinan. Moștenirea ecumenică a acestei familii poate fi observată în armonia dintre musulmani și creștini, moschei și biserici coexistând în Amadiyah. Astăzi, în această citadelă lungă de 1 kilometru și lată de 500 de metri locuiesc 8.000 de persoane.

Vezi și: Cele mai sigure două orașe din lume se află în Europa. Sunt pașnice și bine dezvoltate, te fac să uiți de grija zilei de mâine

Orașul cel mai efemer

Vederea aeriană a ”celui mai efemer oraș din lume” pare să fie un efect special dintr-un film. Dar imaginea este reală și aparține excentricului Festival Burning Man, care are loc din 1986 în prima săptămână din septembrie, în mijlocul deșertului Black Rock din Nevada.

Între 70.000 și 80.000 de oameni călătoresc cu rulotele și corturile lor la Black Rock, construind timp de o săptămână o metropolă în formă de semilună pe un teren numit ”plaja”, care se întinde pe 18 kilometri pătrați, unde temperaturile ajung la 37° și unde apar furtuni de nisip bruște.

La sfârșitul săptămânii, nu rămâne niciun semn al metropolei efemere. Înscrierea costă aproximativ 500 de dolari, dar odată intrați în oraș, toate tranzacțiile se fac prin barter sau cadouri.