06 sept. 2024 | 11:59

Titanic se prăbușește: Imagini șocante arată cum o secțiune a prăfuitului vas s-a dezmembrat complet

ACTUALITATE
Titanic se prăbușește: Imagini șocante arată cum o secțiune a prăfuitului vas s-a dezmembrat complet
Celebrul Titanic se prăbușește

Imaginile emblematice cu Jack și Rose pe prova Titanicului, din celebrul film din 1998, sunt probabil unele dintre cele mai recunoscute din istoria cinematografiei. Însă, realitatea dură a vasului scufundat este cu totul diferită acum. Noi fotografii dezvăluie faptul că această structură iconică s-a transformat treptat în rugină, iar o parte semnificativă a provei s-a prăbușit pe fundul oceanului.

În timpul unei expediții din această vară, roboții subacvatici au descoperit că 4,5 metri din prova Titanicului s-au prăbușit, lăsând în urmă doar rămășițele unui vas care a fascinat generații întregi. Potrivit experților, nu este decât o chestiune de timp până când întreaga navă va colapsa definitiv.

Un memento al deteriorării inevitabile

Titanicul a dispărut sub valuri în primele ore ale dimineții din 15 aprilie 1912, ducând la moartea a aproximativ 1.500 de pasageri și membri ai echipajului. De-a lungul decadelor, structura sa s-a degradat treptat, însă descoperirile recente confirmă că procesul de eroziune s-a accelerat semnificativ.

Tomasina Ray, directorul colecțiilor de la RMS Titanic Inc., a declarat: „Oamenii întreabă adesea: ‘Cât va mai rămâne Titanic acolo?’ Nu știm exact, dar monitorizăm în timp real această deteriorare”. Ea a explicat că metalul vasului este consumat constant de microorganisme care produc stalactite de rugină, cunoscute sub numele de „rusticles”. Acești factori naturali, împreună cu condițiile aspre ale fundului oceanului, contribuie la descompunerea structurii navei.

Expedițiile anterioare, inclusiv cea din 1985 care a oferit primele imagini ale epavei, au arătat că balustrada proeminentă a provei a supraviețuit intactă timp de mai bine de 70 de ani după scufundare. Însă, în timpul unei explorări din 2022 realizată de compania de cartografiere subacvatică Magellan și producătorii de documentare Atlantic Productions, balustrada era încă în poziție. Noile descoperiri indică însă că prăbușirea s-a produs în ultimii doi ani.

Pregătiri pentru recuperarea artefactelor istorice

Înainte ca Titanic să se piardă complet, exploratorii își intensifică eforturile pentru a salva cât mai multe artefacte istorice. Pe lângă documentarea colapsului provei, expediția din această vară a reușit să redescopere un artefact pierdut de mult timp: o statuie de bronz cunoscută sub numele de „Diana de Versailles”. Această statuie de 60 cm înălțime, care odinioară împodobea șemineul din salonul de clasa întâi, a fost văzută pentru prima dată în imagini din 1985, dar locația sa exactă nu a fost niciodată înregistrată.

Redescoperirea acestei piese semnificative a fost descrisă drept „o descoperire momentală” de către cercetătorul James Penca, care a subliniat importanța sălii de clasa întâi, considerată cea mai frumoasă încăpere a navei. Planurile sunt acum în desfășurare pentru recuperarea statuii și expunerea ei, pentru a oferi publicului ocazia de a admira o parte din istoria pierdută a Titanicului.

Tomasina Ray a subliniat valoarea acestei redescoperiri: „Să aducem înapoi ‘Diana de Versailles’ astfel încât oamenii să o vadă cu ochii lor are o valoare imensă – pentru a inspira dragostea pentru istorie, conservare și explorare”. Din 1994, RMS Titanic Inc. deține drepturile exclusive pentru recuperarea artefactelor din epavă, iar această redescoperire reprezintă un alt pas important în păstrarea memoriei vasului care a fascinat generații întregi.