TikTok, mai aproape de interzicerea în America. De ce s-ar putea întâmpla și la noi
Un proiect de lege care ar putea forța vânzarea sau interzicerea totală a TikTok a trecut de Camera Reprezentanților din SUA la doar câteva zile după ce a fost prezentat.
Camera Reprezentanților a aprobat măsura săptămâna aceasta, într-un vot de 352 – 65.
Ce se va întâmpla dacă legea care vizează TikTok va trece de Senatul american
Dacă va fi adoptată ca lege și va trece de de Senat, legislația ar oferi companiei mamă ByteDance o fereastră de șase luni pentru a vinde TikTok sau ar trebui să se confrunte cu o interdicție din partea magazinelor de aplicații și serviciilor de găzduire web din SUA.
Deși „Legea de protejare a americanilor de aplicațiile controlate de adversari străini” nu reprezintă primul efort de a forța o interdicție sau eventuala vânzare, a reușit să atragă sprijin într-un timp extrem de scurt.
Măsura a trecut de primul vot procedural în Camera Reprezentanților, săptămâna trecută, la doar două zile după ce a fost prezentată.
Proiectul de lege va fi acum transmis către Senat, unde viitorul său este mai puțin sigur. Senatorul Rand Paul a declarat că ar bloca proiectul de lege, în timp ce alți parlamentari s-au arătat, de asemenea, sceptici în a susține public proiectul de lege.
TikTok a numit proiectul de lege neconstituțional și a declarat că ar afecta creatorii și afacerile care se bazează pe serviciu.
Săptămâna trecută, compania a trimis o serie de notificări de tip push utilizatorilor, îndemnându-i să ia atitudine.
Soluția rețelei de socializare, fără succes
Angajații Congresului au declarat că au primit mii de apeluri, multe dintre acestea venind de la adolescenți confuzi. Ulterior, parlamentarii au acuzat compania că încearcă să interfereze cu procesul legislativ.
Grupurile pentru libertatea de exprimare și drepturile digitale se opun și ele proiectului de lege, mulți remarcând că legile privind confidențialitatea ar fi mai eficiente în protejarea datelor utilizatorilor americani decât o măsură care vizează în principal o singură aplicație.
Fostul președinte Donald Trump, care a încercat și el să forțeze ByteDance să vândă TikTok, în trecut, acum și-a schimbat punctul de vedere, afirmând că această măsură nu ar face altceva decât să dea o mână de ajutor Meta, scăpând-o de concurență în SUA.
Dacă măsura va fi pusă în aplicare în SUA, există, ce-i drept, șanse, chiar dacă mici, ca această să se materializeze și la noi, în viitor, însă cum nimic nu este sigur, rămâne de văzut.