TikTok ar putea dispărea de pe iPhone și Android. Planul măreț al americanilor cu consecințe globale
Un grup de parlamentari americani a introdus un nou proiect de lege care ar forța ByteDance să vândă TikTok pentru ca aplicația să rămână disponibilă în Statele Unite.
„Legea de protecție a americanilor împotriva aplicațiilor controlate de adversari străini” ar interzice magazinelor de aplicații și serviciilor de găzduire web din SUA să distribuie TikTok dacă acesta nu s-ar separa de compania mamă ByteDance.
Ce subliniază proiectul de lege
Proiectul de lege este cel mai recent într-o serie lungă de încercări ale parlamentarilor din SUA și altor oficiali de a interzice sau forța vânzarea aplicației.
Fostul președinte Donald Trump a încercat să forțeze vânzarea TikTok în 2020, dar fără succes. Administrația Biden a exercitat și ea presiuni asupra companiei pentru a se separa. Recent, un judecător de district federal din SUA a blocat o tentativă de interzicere a aplicației în Montana.
Noul proiect de lege, care vine de la un grup de parlamentari din Camera Reprezentanților, adoptă o abordare diferită.
Ar acorda ByteDance o fereastră de șase luni pentru a vinde TikTok înainte ca interdicțiile la nivelul magazinelor de aplicații să intre în vigoare.
De asemenea, ar obliga TikTok și alte aplicații să „furnizeze utilizatorilor o copie a datelor lor într-un format care poate fi importat” în aplicații concurente.
Măsura nu ar rezolva situația, susține conducerea TikTok
CEO-ul TikTok, Shou Chew, a susținut că o separare nu ar rezolva pe deplin preocupările oficialilor privind datele utilizatorilor americani.
Conform planului, datele utilizatorilor americani ar fi separate în servere situate în SUA, iar oficialii guvernamentali ar putea supraveghea auditurile codului sursă al TikTok și alte aspecte ale operațiunilor întreprinse.
Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) și alte grupuri pentru drepturile digitale au criticat eforturile guvernului de a interzice TikTok.
Prin intermediul unei declarații referitoare la proiectul de lege, ACLU a spus că măsura propusă este „neconstituțională” și ar afecta libertatea de exprimare.
Institutul non-profit Knight First Amendment de la Universitatea Columbia și-a exprimat, la rândul său, îngrijorările.
„Congresul poate proteja intimitatea și securitatea datelor fără a le interzice americanilor accesul la una dintre cele mai populare platforme de comunicare din lume”, a declarat Jameel Jaffer, director executiv al organizației.