23 ian. 2024 | 09:25

Testul care îți arată dacă ești perspicace: Care fețe au fost făcute cu AI și care sunt reale?

ACTUALITATE
Testul care îți arată dacă ești perspicace: Care fețe au fost făcute cu AI și care sunt reale?

Testează-te: ce fețe au fost făcute de AI?

Ce fețe au fost făcute cu AI?

Instrumentele alimentate de inteligența artificială pot crea imagini realiste ale oamenilor care nu există. Vezi mai jos dacă poți identifica ce imagini sunt persoane reale și care sunt generate de IA.

Încă de la lansarea publică a instrumentelor precum Dall-E și Midjourney în ultimii doi ani, imaginile generate de IA pe care le-au produs au stârnit confuzie cu privire la ultimele știri, tendințele modei sau Taylor Swift.

Distingerea între o față reală și cea generată de I.A. s-a dovedit deosebit de confuză. Cercetările publicate în mai multe studii au descoperit că fețele oamenilor albi create de A.I. au fost percepute ca fiind mai reale decât fotografiile autentice ale oamenilor albi, un fenomen numit hiper-realism.

Cercetătorii cred că instrumentele AI excelează la producerea de fețe hiperrealiste, deoarece au fost antrenate pe zeci de mii de imagini cu oameni reali. Acele seturi de date de antrenament conțineau imagini ale oamenilor în mare parte albi, rezultând fețe albe hiperrealiste. Încrederea excesivă pe imaginile oamenilor albi pentru a instrui I.A. este o problemă cunoscută în industria tehnologiei.

Vezi și: Platforma care îți protejează fotografiile de inteligența artificială. Cum te ajută Cara

Ce arată studiile

Confuzia între participanți a fost mai puțin evidentă în rândul fețelor non-albe, au descoperit cercetătorii. De asemenea, participanții au fost rugați să indice cât de siguri sunt în selecțiile lor, iar cercetătorii au descoperit că încrederea mai mare se corelează cu șansele mai mari de a greși.

„Am fost foarte surprinși să vedem nivelul de exces de încredere care venea”, a spus dr. Amy Dawel, profesor asociat la Universitatea Națională Australiană, care a fost autoarea a două dintre studii.

„Atrage atenția către stilurile de gândire care ne fac mai vulnerabili pe internet și mai vulnerabili la dezinformare”, a adăugat ea.

Poți face testul chiar aici, iar la final vei afla dacă ai fost atent și dacă ești perspicace.

Vezi și: Fotografii, „concediați” de inteligența artificială: ce îmbunătățire aduce acest produs AI de la Google