19 ian. 2024 | 06:00

Te pensionezi mai repede în România, chiar și după 12 ani de muncă, fără penalități. Detaliul din noua lege a pensiilor pentru românii cu probleme de vedere

ACTUALITATE
Te pensionezi mai repede în România, chiar și după 12 ani de muncă, fără penalități. Detaliul din noua lege a pensiilor pentru românii cu probleme de vedere

Noua lege a pensiilor desființează conceptul de pensionare anticipată așa cum îl știam în trecut, dar introduce o serie de circumstanțe în care, fără penalități, te poți pensiona mai devreme în aceleași condiții cu ”limita de vârstă”.

În conformitate cu noua lege a pensiilor, ale căror efecte se vor face simțite în piață, în cea mai mare parte a lor, din toamna acestui an, persoanele cu deficiență vizuală gravă se pot pensiona semnificativ mai repede fără niciun fel de penalizări. Mai mult decât atât, persoanele cu probleme de vedere se bucură și de punctaj suplimentar pentru orice stagiu de cotizare realizat astfel. Cu alte cuvinte, au mari șanse să aibă o pensie mai mare decât cineva care a lucrat fără acea deficiență certificată medical.

Citește și: Cât costă să te pensionezi anticipat ”la negru” în România. Cazul șpăgilor care s-a lăsat cu patru arestați, dar și cu apartamente de lux

Cum te pensionezi anticipat, fără penalități, dacă ai deficiențe vizuale grave

Înainte să detaliem particularitățile pensionării după un stagiu de cotizare parțial pentru persoanele cu probleme de vedere, merită să ai în vedere cât de grave trebuie să fie acestea de fapt. Ca referință, deficiența vizuală gravă în legislația din România se referă la o stare patologică a vederii care afectează semnificativ capacitatea unei persoane de a vedea. Aceasta poate include diverse grade de orbire sau pierdere severă a vederii. Legislația românească, în conformitate cu standardele internaționale, clasifică deficiențele vizuale în funcție de acuitatea vizuală și câmpul vizual al persoanei afectate.

De obicei, o persoană este considerată a avea o deficiență vizuală gravă dacă vede cu un ochi mai puțin decât 20/200 cu cel mai bun corectaj posibil sau dacă câmpul său vizual este restrâns la 20 de grade sau mai puțin. Aceste criterii pot varia ușor în funcție de legislația specifică și de actualizările acesteia. Dincolo de pensionarea anticipată, persoanele cu deficiență vizuală gravă în România pot beneficia de anumite drepturi și sprijin din partea statului, cum ar fi alocații, scutiri fiscale, acces la educație specializată și facilități de integrare socială și profesională.

Citește și: Se schimbă legea pensiilor, din nou. Problema esențială care trebuie rezolvată. ”Vom avea un viitor previzibil”

Ce s-a schimbat în noua lege a pensiilor, ce se întâmplă de la 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor este Legea 360/2023. Printre numeroasele prevederi noi pe care aceasta le introduce, se menționează și că “persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiții un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.

În contextul în care stagiul complet de cotizare la bărbații și femeile din România, în conformitate cu Legea 360/2023, este de 35 de ani, stagiul necesar persoanelor cu deficiență vizuală gravă pentru ieșirea la pensie este, practic, de sub 12 ani de activitate.

Ca o notă importantă de subsol, același document legislativ atrage atenția asupra faptului că persoanele cu deficiență vizuală beneficiază de 0,5 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv care a fost muncită cu problemele de vedere.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele