10 mai 2024 | 10:36

Sunt reale durerile de cap din cauza vremii? Ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Sunt reale durerile de cap din cauza vremii? Ce spun cercetătorii

Dacă norii adunați pe cer te fac să apelezi la Ibuprofen, acest articol este pentru tine.

Dacă ai simțit vreodată dureri de cap chiar înainte de a veni o furtună, ar putea să nu fie o coincidență. De fapt, condițiile meteorologice sunt adesea raportate ca fiind un factor declanșator al durerilor de cap și al migrenelor. Din păcate, nu este încă în puterea noastră să schimbăm vremea.

Mulți oameni care suferă de migrene sau care sunt predispuși la dureri de cap spun că vremea poate fi un factor declanșator. Fundația Americană pentru Migrenă afirmă că puțin peste o treime dintre cei care suferă de migrene consideră că anumite condiții meteo pot declanșa un atac, iar Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie listează vremea rea printre cei zece declanșatori comuni ai durerilor de cap.

Există un factor meteorologic particular care apare din nou și din nou: presiunea atmosferică, fiind dovedit știintific ca fiind o cauză a dureriloe de cap.

Presiunea atmosferică și durerile de cap

Schimbările în presiunea atmosferică au fost în mod repetat cauza pentru dureri de cap și migrene. Acest lucru explică de ce unele persoane resimt dureri de cap în avioane – presiunea aerului este mai mică la altitudini mai mari, iar cu toate că cabinele aeronavelor sunt presurizate, puteți totuși să simțiți efectele schimbărilor de presiune în timpul decolării și aterizării.

Pentru unii, acest lucru înseamnă că urechile lor „se înfundă”, provocând o pierdere temporară a auzului și, în cazuri mai severe, durere și amețeală. Pentru alții, poate duce la ceea ce a fost numită „durerea de cap de avion”. Este un nume relativ nou pentru o problemă care cel mai probabil a existat de când oamenii au început să călătorească în tuburi metalice mari în cer, și este de obicei o durere înțepătoare în partea din față a capului care dispare odată ce presiunea s-a egalizat iarăși.

Dar scăderile în presiunea atmosferică nu se întâmplă doar la altitudine mare. Ele pot preceda și o furtună, iar aceasta este una dintre explicațiile propuse din spatele durerilor de cap induse de vreme.

Presiunea barometrică și durerile de cap

Un studiu din 2019 a analizat în detaliu durerile de cap barometrice și a citat mai multe cercetari care arată o asociere între scăderea presiunii și simptomele de durere de cap sau migrene. De exemplu, un studiu cu peste 7.000 de pacienți în 2009 a concluzionat că „o presiune barometrică mai mică a dus la o creștere temporară a riscului de dureri de cap care necesită evaluare în departamentul de urgență”.

Cu toate acestea, autorii studiului au subliniat că, în general, „rezultatele studiilor referitoare la durerile de cap sunt inconsistente în ceea ce privește direcția lor și nu reușesc să stabilească o asociere puternică”. O revizuire mai recentă în 2023 a ajuns la o concluzie similară.

În ciuda rezultatelor mixte pe acest subiect, este greu de ignorat faptul că atât de mulți pacienți cu dureri de cap și migrenă raportează simptome înrăutățite atunci când presiunea atmosferică scade.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele