14 iun. 2024 | 11:00

Structuri ascunse, aflate pe partea îndepărtată a Lunii: Ce au descoperit astronomii

ACTUALITATE
Structuri ascunse, aflate pe partea îndepărtată a Lunii: Ce au descoperit astronomii

Deși ar putea părea că, datorită fascinației noastre imense pentru Lună, am ști totul despre ea până acum, realitatea ne surprinde în continuare. Aproape 60 de ani au trecut de când am pășit pentru prima dată pe acest corp ceresc și totuși cercetătorii continuă să descopere lucruri noi despre el.

Cel mai interesant, un studiu recent a dezvăluit semne care sugerează existența unor structuri îngropate pe cel mai apropiat vecin al Pământului.

Aceste structuri se află pe partea îndepărtată a Lunii, nu pe partea „întunecată” a acesteia. Spre deosebire de partea întunecată, care variază în funcție de unghiul de orbită al Lunii și care ne oferă fazele lunii, partea îndepărtată este mereu ascunsă vederii noastre, datorită distanței constante a orbitei sale.

Descoperirea structurilor subterane

Aceste structuri, care nu sunt creaturi misterioase sau artefacte extraterestre, ci structuri îngropate adânc sub suprafața Lunii, au fost detectate datorită datelor colectate de roverul Chang’e-4 al Chinei. Aceste informații ar putea dezvălui miliarde de ani din istoria geologică a Lunii.

Tehnologiile anterioare de radar penetrant (GPR) puteau pătrunde doar până la aproximativ 40 de metri sub suprafață. Însă, acum putem vedea mult mai adânc în structura geologică a Lunii. Studiul, publicat în Journal of Geophysical Research: Planets, explică: „GPR trimite impulsuri electromagnetice în interiorul lunar și primește ecouri de la straturile subterane. Folosim datele canalului de frecvență înaltă pentru a detecta structura primilor 40 m de-a lungul traseului roverului, constând în principal din resturi de rocă și sol.”

Prin această investigație, s-au descoperit mai multe straturi în primii 300 de metri, care probabil indică o serie de erupții de bazalt ce au avut loc acum miliarde de ani. Variația grosimii acestor fluxuri de lavă sugerează o scădere a scalei erupțiilor în timp.

Ipoteze despre originea Lunii

Cu miliarde de ani în urmă, este posibil să fi existat vulcani pe Lună care au erupt și au eliberat lavă lunară. Una dintre teoriile despre originea Lunii este că Pământul primitiv și o planetă de mărimea lui Marte s-au ciocnit, o teorie cunoscută sub numele de „Ipoteza Impactului Gigant”.

Printre dovezile care susțin această teorie se numără asemănările dintre orbitele Pământului și ale Lunii, precum și concentrațiile scăzute de metale din Lună, metale care sunt prezente în nucleul Pământului.

Descoperirile recente pe partea îndepărtată a Lunii nu fac decât să amplifice misterul și frumusețea acestui corp ceresc, oferindu-ne noi perspective asupra evoluției și formării sale.