12 feb. 2024 | 12:48

UPDATE Spitalele din România, îngenuncheate de hackeri. 15 unități spitalicești, victima unui atac cibernetic

ACTUALITATE
UPDATE Spitalele din România, îngenuncheate de hackeri. 15 unități spitalicești, victima unui atac cibernetic

Luni dimineața, un val neașteptat de atacuri cibernetice a lovit sistemul sanitar din România, lăsând în urmă un peisaj descurajator în rândul spitalelor și pacienților. Un număr de 15 spitale nu au reușit să raporteze serviciile medicale, generând întârzieri semnificative și anxietate în rândul pacienților care așteaptă ajutor în camerele de gardă.

Atacul cibernetic, care a avut loc în primele ore ale zilei, a vizat în mod direct infrastructura IT a spitalelor, mai precis, serverele unei companii IT de la care spitalele închiriaseră sisteme pentru gestionarea serviciilor medicale.

Citește și: Panica pentru un spital: hackerii au blocat întreg sistemul

Spitalele din România care au fost atacate de hackeri

Printre unitățile spitalicești afectate, se numără trei instituții de prestigiu din București: Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni. Această situație a provocat o stare de incertitudine cu privire la modul în care se vor raporta și deconta serviciile medicale prestate, în absența unei funcționări normale a sistemului informatic.

Managerul Institutului Marius Nasta a evidențiat gravitatea situației, declarând că numărul mare de pacienți care așteaptă la camera de gardă nu poate fi gestionat eficient, deoarece sistemul informatic nu permite operaționalizarea niciunui serviciu medical. Această incapacitate de a raporta serviciile medicale ar putea avea consecințe financiare semnificative, deoarece, fără înregistrarea corespunzătoare a acestor servicii, spitalele riscă să nu obțină finanțare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Citește și: România, mai vulnerabilă la atacuri cibernetice decât ai crede: avertismentul experților

Informațiile disponibile momentan nu sunt foarte multe

Deși nu există încă o comunicare oficială care să detalieze amploarea sau originea exactă a atacului, managerii spitalelor afectate au confirmat că sistemele informatice nu sunt operaționale. Această criză subliniază vulnerabilitățile sistemului sanitar în fața amenințărilor cibernetice și necesitatea adoptării unor măsuri de securitate IT mai solide pentru protejarea datelor și a infrastructurii critice.

În acest moment, autoritățile și specialiștii în securitate cibernetică investighează incidentul, încercând să stabilească dimensiunile exacte ale atacului și să elaboreze strategii de recuperare. Între timp, pacienții și personalul medical sunt nevoiți să navigheze prin dificultățile generate de acest atac, sperând la o rezolvare rapidă și eficientă a situației.

Conform datelor obținute de G4Media, atacul vizează sistemul informatic Hipocrate, ce integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital.

Unitățile medicale afectate de atacul cibernetic și comunicatul DNSC

„Incidentul se află sub investigația specialistilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate masuri de prevenție excepțională și pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac”, a transmis Ministerul Sănătății.

•​Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti
•​Spitalul de Ortopedie si Traumatologie Azuga
•​Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare
•​Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Constanta
•​Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti (IOB)
•​Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Alexandru Gafencu” Constanta
•​Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei
•​Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste
•​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucuresti
•​Institutul Clinic Fundeni
•​Institutul Regional de Oncologie Iasi (IRO Iasi)
•​Spitalul Judetean de Urgenta Buzau
•​Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia
•​Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara
•​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
•​Spitalul Clinic Coltea
•​Spitalul Municipal Medgidia
•​Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti

Oficialii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică au confirmat că este vorba de un atac cibernetic de tip ransomware la adresa unui furnizor de servicii pentru mai multe spitate.

„Reprezentanţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia, potrivit News.ro.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reeprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele