30 iul. 2024 | 08:00

Situația în care ANAF îți pune lacătul pe ușă, îți închide firma peste noapte. Legea este clară, totul pleacă de la situațiile financiare

ACTUALITATE
Situația în care ANAF îți pune lacătul pe ușă, îți închide firma peste noapte. Legea este clară, totul pleacă de la situațiile financiare

Legea 152/2015 a adus modificări semnificative în domeniul înregistrării în Registrul Comerțului, stabilind proceduri clare pentru dizolvarea firmelor care nu respectă obligațiile privind depunerea situațiilor financiare anuale. Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519, la data de 13 iulie și a intrat în vigoare pe 16 iulie.

Ce prevede Legea 152/2015?

Dizolvarea firmelor care nu depun situațiile financiare

Conform actului legislativ, ANAF și creditorii pot solicita radierea din oficiu a societăților comerciale care nu depun situațiile financiare anuale în termenul prevăzut de lege. Dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare de la expirarea termenului limită de depunere, firma poate fi dizolvată.

Dizolvarea poate fi urmată de lichidarea și radierea societății, mai ales în cazul în care contractul de închiriere sau de comodat privind sediul social a expirat. Aceleași sancțiuni se aplică și în cazul în care societatea nu a depus declarația că nu a desfășurat activitate de la constituire, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare.

Alte motive pentru dizolvarea societăților

Pe lângă neîndeplinirea obligațiilor financiare, Legea 152/2015 prevede și alte motive pentru dizolvarea societăților, printre care:

  • Firma nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni.
  • Acționarii/asociații au dispărut sau nu au domiciliul ori reședința cunoscută.
  • Nu mai sunt îndeplinite condițiile referitoare la sediul social.
  • Activitatea societății a încetat sau nu a fost reluată după o perioadă de inactivitate temporară de maximum trei ani.
  • Societatea nu și-a completat capitalul social, în condițiile legii.

Impactul asupra firmelor

Legea 152/2015 a introdus măsuri drastice pentru companiile care nu respectă obligațiile de raportare financiară. ANAF va publica lista companiilor pentru care formulează acțiuni de dizolvare pe pagina proprie de internet, cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte.

Dizolvarea și lichidarea firmei

Dacă o firmă nu depune situațiile financiare anuale sau declarația de inactivitate, aceasta riscă dizolvarea din oficiu. Dizolvarea poate fi urmată de lichidarea și radierea societății. Acest proces poate fi inițiat de ANAF sau de creditori, iar companiile trebuie să fie conștiente de consecințele nerespectării obligațiilor legale.

Comunicarea și transparența

ANAF va comunica lista companiilor vizate pentru dizolvare pe pagina proprie de internet, oferind transparență și oportunitatea de a rezolva situațiile înainte de inițierea procedurilor legale. Companiile au la dispoziție cel puțin 15 zile calendaristice pentru a remedia situațiile care ar putea duce la dizolvare.

Legea 152/2015 a adus schimbări importante în modul în care companiile trebuie să își gestioneze raportările financiare. Nerespectarea acestor obligații poate duce la dizolvarea din oficiu a societăților comerciale, urmată de lichidare și radiere. Pentru a evita aceste sancțiuni severe, firmele trebuie să acorde o atenție deosebită întocmirii și depunerii la timp a situațiilor financiare anuale și a declarațiilor de inactivitate. Transparentizarea procedurilor prin publicarea listelor de către ANAF oferă companiilor o șansă de a corecta eventualele nereguli înainte de aplicarea măsurilor drastice, conform PortalPFA.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele