19 apr. 2024 | 09:36

Singurul pârâu termal din România care traversează unul dintre marile orașe ale țării. Apa de 30 de grade tot anul

ACTUALITATE
Singurul pârâu termal din România care traversează unul dintre marile orașe ale țării. Apa de 30 de grade tot anul

Oradea, unul dintre marile orașe ale României, este străbătut de un fenomen natural unic în țară: pârâul Peța, singurul pârâu termal din România.

Acesta are o temperatură constantă a apei de 30 de grade Celsius, indiferent de anotimp, reprezentând o atracție nu doar pentru locuitorii orașului, dar și pentru biologi și ecologiști.

Caracteristici și biodiversitate ale pârâului Peța din Orade

Pârâul Peța, cu o lungime de 20 de kilometri, izvorăște din stațiunea Băile 1 Mai și traversează Oradea de la est la vest, înainte de a se vărsa în râul Crișul Repede, aproape de granița cu Ungaria. Pe lângă caracteristicile sale termale, pârâul găzduiește specii rare de pești precum boarța și zvârluga, alături de alte trei specii comune: cleanul, bibanul și carasul. În apele sale trăiește și nufărul termal, o floare-monument al naturii care a supraviețuit erei glaciare.

Vezi și: Cele mai frumoase obiective turistice din Oradea. Locuri pe care trebuie să le vizitezi

Protecția și conservarea Peței

Cu toate că pârâul Peța a apărat odinioară cetatea Oradea, astăzi este protejat prin lege. Recent, a fost propus un proiect pentru lărgirea străzii Armatei Române, care traversează pârâul, provocând îngrijorare în rândul ecologiștilor. Aceștia solicită realizarea unui studiu amănunțit pentru a evalua impactul asupra biodiversității pârâului, exprimând preocupări legate de posibila afectare a vegetației și a peste 340 de arbori din zonă.

„Solicităm un studiu care să estimeze eficiența măsurilor propuse, având în vedere faptul că arterele propuse în cadrul acestui proiect vor fi conectate cu alte străzi și artere mai înguste, unde traficul va fi încetinit, provocând un efect de domino. Un plan detaliat pentru protecția și conservarea arborilor existenți, inclusiv măsuri concrete pentru protejarea exemplarelor rămase în picioare și pentru înlocuirea celor tăiați, conform prevederilor legale și a angajamentelor privind regenerarea spațiilor verzi”, insistă ecologiștii printr-o scrisoare deschisă.

Pârâul Peța

Pârâul Peța (Foto: Marius Indrieș)

Dezbateri și opoziții vizavi de Peța

Propunerea de lărgire a străzii a stârnit dezbateri aprinse, în special din partea organizațiilor de mediu care se opun planului. Acestea argumentează că lărgirea arterei ar încetini traficul și ar avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, inclusiv pe speciile rare care populează pârâul. De asemenea, activiștii de mediu au trimis o scrisoare deschisă autorităților, solicitând clarificări și măsuri suplimentare pentru minimizarea impactului ecologic.

Vezi și: Secretul sumbru al buncărelor din Oradea a fost dezvăluit. Vești triste pentru locuitorii din oraș

Pârâul Peța nu este doar o curiozitate naturală, ci și o resursă ecologică și educațională prețioasă pentru Oradea. Protejarea acestuia înseamnă conservarea unui segment important al patrimoniului natural al orașului și menținerea diversității biologice într-un mediu urban. Cu măsurile adecvate de protecție și gestionare, Peța poate continua să fie o oază de natură și istorie pentru generațiile viitoare

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele