20 ian. 2024 | 18:58

Singurul marinar care a devenit domnitor al Principatelor Române. Și-a făcut calul boier şi se plimba cu trăsura trasă de cerbi cu coarne aurite

ACTUALITATE
Singurul marinar care a devenit domnitor al Principatelor Române. Și-a făcut calul boier şi se plimba cu trăsura trasă de cerbi cu coarne aurite
Domnitorul Nicolae Mavrogheni (născut 1735, Paros, Imperiul Otoman – decedat 30 septembrie 1790, Biala, Ruse, Imperiul Otoman)

În luna mai a anului 1786, Bucureștiul găzduia un eveniment spectaculos: sosirea lui Nicolae Mavrogheni, proaspăt numit domn al Țării Românești, fiind și singurul marinar care a ocupat această poziție în fruntea țării.

Încărcat de fast și solemnitate, alaiul care îl însoțea în capitala românească marca începutul unei domnii care, deși scurtă, avea să rămână în analele istoriei ca una dintre cele mai controversate epoci. Patru ani mai târziu, destinul tragic al lui Mavrogheni avea să fie pecetluit de decapitarea sa, într-un efort disperat de a scăpa de stăpânii otomani, pe malurile Dunării, în Bulgaria.

Cu o proveniență neobișnuită pentru un domnitor, Mavrogheni se născuse în Insula Paros și avusese o ascensiune în flota otomană, devenind cunoscut sub porecla de „galiongiu”, derivată de la activitatea sa în cadrul flotei marine, în special pe galioane. Nu aparținea elitei fanariote și nici familiilor grecești influente din cartierul Fanar al Constantinopolului. Cu toate acestea, prin protecție înaltă și promisiuni tentante de îmbogățire rapidă, Mavrogheni devenise conducătorul unei țări pe care nu o cunoștea, dar pentru care avea deja o strategie conturată în minte.

A fost departe de a fi un domnitor obișnuit. Mavrogheni a ales să se confrunte cu boierii și să se apropie de popor, urmărind totodată să obțină cât mai mult din resursele țării prin orice mijloace posibile. Excentricitățile sale, precum faptul că și-a făcut calul boier și i-a amenajat acestuia o cameră în palat, au stârnit atenția și curiozitatea străinilor care călătoreau prin acele meleaguri. Plimbările sale cu trăsura trasă de cerbi cu coarnele aurite și construirea de cișmele în București au fost subiecte de discuție, dar nu întotdeauna într-o lumină favorabilă.

Nicolae Mavrogheni si trasura trasa de cerbi

Nicolae Mavrogheni si trasura trasă de cerbi

Nicolae Mavrogheni,  un Caligula în… Țara Românească

Unii au apreciat talentul său organizatoric și contribuțiile la dezvoltarea infrastructurii, precum cișmelele din București. Alții l-au văzut ca pe un tiran sau chiar ca pe un nou Caligula, în timp ce alţii au admirat talentele sale militare. Mavrogheni a lăsat un amestec complex de impresii în istoria tumultuoasă a vremii, unde tronul, banii și puterea nemăsurată au dus la pierderea capetelor multor lideri.

Vezi și: Cum a murit, de fapt, cel mai controversat domnitor român. Destinul bizar al lui Nicolae Mavrogheni, cel care ce visa noaptea făcea ziua

Cu toate acestea, ceea ce i-a lipsit lui Nicolae Mavrogheni a fost să trezească interesul unui scriitor pentru a rămâne în cărțile de istorie. În absența unei biografii literare, figura sa rămâne relativ puțin cunoscută în comparație cu complexitatea și drama domniei sale. Într-o perioadă în care ambițiile pentru tron și putere au condus deseori la tragedii, Mavrogheni a fost un personaj remarcabil, cu lumini și umbre, într-un decor istoric care a șocat și fascinat contemporanii săi.