27 iun. 2024 | 10:00

Singurii românii care scapă de stresul e-Factura, momentan. Cine fac excepție de la noua lege impusă de ANAF

ACTUALITATE
Singurii românii care scapă de stresul e-Factura, momentan. Cine fac excepție de la noua lege impusă de ANAF

Implementarea facturării electronice devine obligatorie în România începând cu 1 ianuarie 2025 pentru tranzacțiile dintre companii și consumatorii finali (B2C). Această schimbare majoră urmărește digitalizarea și eficientizarea proceselor fiscale, însă nu toți românii vor fi afectați imediat. Ministerul Finanțelor a introdus excepții temporare pentru anumite categorii, oferindu-le timp pentru a se adapta la noul sistem.

Cine sunt exceptați temporar de la utilizarea e-Factura

Proiectul de act normativ lansat pe 18 iunie de Ministerul Finanțelor prevede că asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați de la utilizarea obligatorie a sistemului e-Factura până la 30 iunie 2025. Aceasta le oferă un răgaz pentru a se acomoda cu noul sistem și pentru a implementa schimbările necesare în activitatea lor.

Aceste excepții sunt menționate clar în comunicatul oficial al Ministerului Finanțelor, care subliniază că în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, utilizarea sistemului e-Factura va fi opțională pentru tranzacțiile B2C. Începând cu 1 ianuarie 2025, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul e-Factura.

Impactul noii legi asupra altor categorii de contribuabili

Pe lângă excepțiile temporare, alte categorii de persoane impozabile vor fi scutite de la utilizarea sistemului național privind factura electronică. Acestea includ persoanele care emit facturi pentru operațiuni nesupuse TVA-ului sau pentru sume care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal. De asemenea, misiunile diplomatice, oficiile consulare și alte organizații internaționale, cum ar fi Comunitatea Europeană și Banca Centrală Europeană, sunt exceptate de la această obligație.

Digitalizarea ANAF și lupta împotriva evaziunii fiscale

Introducerea facturării electronice este parte a unui efort mai amplu de digitalizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat importanța acestui sistem în combaterea evaziunii fiscale și în îmbunătățirea capacității Guvernului de a finanța investițiile în serviciile publice esențiale. Informațiile din facturile electronice vor fi utilizate pentru reflectarea cât mai exactă a operațiunilor economice în decontul precompletat RO e-TVA, contribuind astfel la o mai bună administrare a taxelor și impozitelor.

Alte reglementări și modificări

Pe lângă implementarea e-Factura, actul normativ introduce și alte modificări, cum ar fi obligația înscrierii codului de identificare fiscală pe bonul fiscal, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA. De asemenea, data și ora emiterii bonului fiscal, numărul de identificare al bonului fiscal și seria fiscală a aparatului de marcat electronic vor trebui tipărite și sub formă de cod QR. Aceasta măsură are scopul de a facilita verificarea automată a datelor de către contribuabili și de a combate evaziunea fiscală.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul național RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceștia vor putea notifica organele fiscale competente. De asemenea, organele de executare silită și alți operatori economici vor avea obligația de a transmite facturile prin sistemul național, atunci când emit facturi în numele și în contul furnizorilor.

Noua legislație privind e-Factura aduce schimbări semnificative pentru companiile din România, însă anumite categorii de contribuabili beneficiază de excepții temporare. Asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice au până la 30 iunie 2025 pentru a se adapta la noul sistem. Aceste măsuri fac parte dintr-un efort mai larg de digitalizare și eficientizare a proceselor fiscale, cu scopul de a combate evaziunea fiscală și de a îmbunătăți administrarea financiară a țării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele