02 apr. 2024 | 21:42

Secretele statuetelor vechi de 6.500 de ani găsite pe teritoriul României: Comori arheologice, încadrate de specialiști la „Tezaur”

ACTUALITATE
Secretele statuetelor vechi de 6.500 de ani găsite pe teritoriul României: Comori arheologice,  încadrate de specialiști la
Așezările Cucuteni se distingeau prin case variate, unele cu două etaje și decorate exterior cu modele complexe, construite din împletitură și lut, bușteni, sau semi-subterane, toate având acoperișuri din stuf și podele de lemn acoperite cu lut. (Foto: Muzeul Neokoolt)

În inima teritoriului românesc, o descoperire arheologică remarcabilă a fost făcută recent în comuna Ripiceni, aruncând lumină asupra unei povești vechi de 6.500 de ani.

Arheologii botoșăneni au adus la lumină două statuete extraordinare, considerate a fi un adevărat tezaur cultural. Aceste statuete, reprezentând probabil divinități sau preotese, vor fi clasate în categoria „Tezaur“, recunoscute ca fiind parte integrantă a moștenirii culturale a României.

Descoperire arheologică uimitoare în România

Descoperirea a avut loc în cadrul unei așezări uriașe, aparținând culturii Cucuteni, pe malurile Prutului. Întinsă pe aproximativ 25 de hectare și datând din urmă cu aproximativ 6.000 – 6.500 de ani, așezarea este considerată un punct de referință în evoluția civilizației agrare europene.

Cele două statuete, inițial acoperite cu depuneri de carbonat de calciu și alte impurități datorate condițiilor de păstrare în sol, au fost restaurate cu grijă de către specialiști. Aceste figuri feminine, realizate din lut ars, sunt considerate a fi parte a unei bogate tradiții artistice și spirituale din perioada neolitică a Europei.

 ”În anul 2018 Muzeul Judeţean Botoşani a continuat cercetările arheologice de la situl cucutenian de fază mijlocie, de la Ripiceni-Holm/La Telescu unde au fost efectuate cercetări şi anterior. Coordonatorul şantierului arheologic este conf. univ. dr. hab. Dumitru Boghian de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Din cadrul muzeului au participat şef-secţie Eduard Setnic, Adela Kovács şi Sebastian Ciupu. Echipa a fost întregită cu studenţi ai profesorului Boghian, care şi-au dorit să îşi completeze pregătirea.  În 2018 a fost continuată cercetarea începută în anul 2016, pe o structură de mari dimensiuni, pentru a lămuri atât stratigrafia cât şi urmele de locuire existente acolo. Ca urmare a acestor cercetări au rezultat o serie largă de vase fragmentare, respectiv peste 30 de vase întregibile, unelte din silex şi os, elemente arhitectonice, dar şi două statuete foarte interesante cu pictură. Ne dorim continuarea cercetărilor în acest sit, mai ales că acesta abia începe să îşi dezvăluie comorile”, spune manager dr. Aurel Melniciuc.

Statuetele descoperite la Ripiceni (Sursa: Cosmin Zamfirache/Adevărul)

Ce spun specialiștii

Arheologii sunt încântați de descoperire, deoarece astfel de statuete întregi sunt rar întâlnite. Aceste artefacte reprezintă nu doar o frumoasă expresie artistică, ci și o fereastră către înțelegerea societății și spiritualității cucuteniene.

”Cele două statuete sunt foarte asemănătoare ca dimensiuni dar şi ca mod de realizare. Una dintre ele este sensibil mai mare decât cealaltă şi prezintă pictură pe tot corpul atât pe faţă cât şi pe partea dorsală, în care putem să vedem atât spirale cât şi benzi repetitive. A doua statuetă, deşi îi lipseşte partea superioară, ea a fost realizată în exact aceeaşi manieră.  Este doar sensibil mai mică decât prima piesă. Acest gen de statuete apar de multe ori în tezaure, grupate, precum cele de la Ghelăieşti, județul Neamţ”, spune dr. Adela Kovács, muzeograf.

Un aspect intrigant al descoperirii este modul în care statuetele au fost găsite împreună, așezate într-un vas suport, în cadrul unei clădiri monumentale ce se presupune că ar fi putut fi un templu sau o locație cu funcție socială importantă în comunitatea vremii. Această descoperire sugerează posibilitatea unor practici rituale sau religioase complexe în cultura Cucuteni.

”Cele două statuete nu sunt deosebite doar în ceea ce priveşte peisajul statuetelor cucuteniene din această perioadă dar şi prin prisma faptului că au fost descoperite împreună într-un vas de mari dimensiuni, gol pe interior, un vas numit ”suport”. Aceste două piese urmează a fi clasate tezaur în cursul acestui an pentru că într-adevăr sunt foarte rare. Se întâmplă mai rar ca noi să descoperim statuete păstrate integral de aceste dimensiuni. Se cunoaşte bine faptul că majoritatea statuetelor cucuteniene sunt descoperite fragmentar. Şansa noastră a fost să descoperim aceste statuete aproape întregi”, adaugă Adela Kovács.

povestea-locurilor

Statuetele descoperite la Ripiceni (Foto: Povestea locurilor)

Statuetele, împreună cu vasul suport, sunt considerate a fi parte a unui tezaur cultural valoros și unic. Ele adaugă o nouă perspectivă asupra înțelegerii vieții și spiritualității în această perioadă istorică tumultuoasă.

Într-o lume în care trecutul se îmbină cu prezentul, aceste misterioase statuete cucuteniene ne încântă și ne provoacă să reflectăm asupra trecutului nostru îndepărtat și a moștenirii culturale bogate pe care o împărtășim.