Se majorează tarifele RCA, asigurarea obligatorie auto devine mai scumpă. Cât mai plătim aceleași tarife
Plafonarea tarifelor pentru polițele RCA va fi prelungită până la sfârșitul anului 2024, conform deciziei luate de Guvernul României. Această măsură a fost luată pentru a preveni creșterea necontrolată a prețurilor la asigurările obligatorii auto, într-un context de dezechilibru pe piața asigurărilor. Deși plafonarea oferă o stabilitate temporară pentru șoferi, începând cu anul 2025, se preconizează o creștere a prețurilor.
Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la finalul anului
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că tarifele RCA vor rămâne plafonate până la finalul anului 2024, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Măsura vine în contextul în care numărul asiguraților cu risc ridicat a crescut semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 19.000 de cazuri suplimentare față de luna iunie.
Această prelungire a plafonării tarifelor se aplică în condițiile în care, la începutul anului, Guvernul stabilise un plafon valabil până la 30 septembrie 2024. Conform noilor reglementări, asigurătorii pot ajusta tarifele cu un procent de maxim 6,8% față de prețurile practicate în februarie 2023. Aceste tarife se vor aplica pentru toate contractele RCA încheiate după intrarea în vigoare a prelungirii măsurii.
„Recomandarea a venit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă. Dar vreau să reamintesc că pe parcursul legislativ, în Parlament, se află un proiect de lege care va aduce o serie de modificări ale legislaţiei naţionale, privind asigurările RCA, care propun corectarea dezechilibrelor existente şi care vor face probabil caducă aplicarea acestui plafon, prin hotărâre, de către Guvern”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.
Impactul plafonării asupra pieței asigurărilor
Prelungirea plafonării tarifelor RCA vine pe fondul unor dezechilibre semnificative pe piața asigurărilor, în special din cauza creșterii numărului de asigurați cu risc ridicat. Guvernul estimează că această măsură va oferi stabilitate temporară, în timp ce în Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care va corecta aceste dezechilibre.
Tarifele de primă maxime sunt stabilite în funcție de tarifele fiecărui asigurător de la începutul anului 2023, cu posibilitatea unei ajustări minime. Totodată, comisioanele pentru distribuția polițelor RCA sunt limitate la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.
Despăgubirile și impactul asupra șoferilor
În ceea ce privește despăgubirile, acestea vor fi calculate în funcție de costurile medii ale serviciilor rent-a-car și vor fi acordate doar dacă vehiculul avariat nu poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. În cazul daunelor totale economice, valoarea despăgubirilor nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.
Măsura de plafonare oferă, astfel, un răgaz pentru șoferii care beneficiază de polițe RCA la prețuri mai mici, dar viitorul va aduce schimbări semnificative pe această piață