29 ian. 2024 | 06:00

Se dau 2.000 de lei de la stat și indemnizație de risc maternal. Lista completă a ajutoarelor pentru tinerele mame din România

ACTUALITATE
Se dau 2.000 de lei de la stat și indemnizație de risc maternal. Lista completă a ajutoarelor pentru tinerele mame din România

Conform legislației actuale din România, tinerele mame se bucură de o serie de facilități care includ ajutoare financiare, burse, indemnizații și servicii sociale. Scopul acestor măsuri este de a sprijini în special femeile cu venituri reduse, însă unele dintre ele sunt accesibile tuturor mamelor.

Indiferent că vorbim de ajutoare financiare punctuale sau de diferite concedii suplimentare, este important de reținut că autoritățile române fac un efort important pentru a încuraja natalitatea în România, în contextul în care îmbătrânirea populației pe meleaguri mioritice reprezintă o problemă cu potențiale consecințe devastatoare pe termen lung. Nu de alta, dar speculațiile de genul ”cine o să ne plătească pensiile”, de aici pleacă.

Citește și: Se dau 2.000 de lei pentru tinerele mame din România, ajutorul de trusou. Ajutorul de nou-născuți s-a extins până în 2027

Ajutoarele pentru tinerele mame din România

La momentul de față, în România, există mai multe facilități pentru persoanele gravide și tinerele mame, după cum urmează:

  1. Scutirea de la Plata Contribuției la Sănătate: Conform Legii 95/2006, femeile însărcinate și cele care au născut recent sunt scutite de la plata contribuției pentru serviciile medicale legate de sarcină. Această facilitate este valabilă și pentru femeile fără venituri sau cu venituri sub salariul minim brut pe țară.
  2. Trusoul pentru Nou-Născut: Acest ajutor se oferă femeilor cu venituri mici, victimelor violenței domestice și mamelor minore. Constă într-un sprijin financiar de 2.000 de lei destinat achiziționării produselor necesare pentru îngrijirea copilului în primele luni de viață.
  3. Concediu Medical și Indemnizație de Maternitate: Femeile însărcinate sau cele aflate în perioada postnatală beneficiază de concediu de maternitate de 126 de zile calendaristice.
  4. Concediu de Risc Maternal: Acesta se acordă gravidelor sau lăuzelor care nu pot avea condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului. Indemnizația de risc maternal este de 75% din baza de calcul și se poate acorda pe o perioadă de maximum 120 de zile înainte și după concediul de maternitate.

Citește și: Un nou ajutor lunar de 1.800 de lei, confirmat oficial: cine se bucură de banii în plus de la stat

Ce se schimbă în legislația din România, ce rămâne la fel, pentru tinerele și viitoarele mame

  1. Proiecte Legislative în Discuție: Există un proiect de lege care propune ca anumite tipuri de concedii medicale, inclusiv concediul de risc maternal, să fie considerate vechime în muncă.
  2. Reducerea Vârstei de Pensionare: Noua lege a pensiilor prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii, cu până la trei ani și jumătate.
  3. Servicii Prenatale și Postnatale: Viitoarele mame sau lăuzele pot beneficia de servicii prenatale și postnatale, inclusiv consiliere psihologică.
  4. Burse pentru Mamele Minore: Acestea primesc o bursă de 700 de lei pe lună dacă reiau studiile după naștere.
  5. Burse pentru Tinerele Mămici la Studii Universitare: Studenții căsătoriți cu soții fără venituri sau cu venituri reduse pot solicita burse de ajutor social ocazional de maternitate.

Aceste măsuri sunt gândite pentru a asigura un sprijin consistent tinerelor mame din România, încurajându-le totodată să continue educația și cariera, asigurându-le un start mai bun în viață pentru ele și copiii lor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele