22 apr. 2024 | 20:54

Schimbările climatice și încălzirea globală ar putea perturba ora exactă, susțin cercetătorii

ACTUALITATE
Schimbările climatice și încălzirea globală ar putea perturba ora exactă, susțin cercetătorii

Un studiu recent publicat în revista Nature dezvăluie că schimbările climatice afectează viteza de rotație a Pământului și, prin urmare, modul în care măsurăm timpul. Topirea accelerată a ghețarilor din Groenlanda și Antarctica contribuie la adăugarea unor cantități suplimentare de apă în mările lumii, redistribuind masa terestră.

Impactul topirii ghețarilor asupra rotației Pământului

Deși Pământul se rotește în prezent mai repede decât în trecut, studiul indică faptul că topirea ghețarilor încetinește ușor această rotație. Efectul acestei modificări este că, global, paznicii timpului ar putea fi nevoiți să scadă o secundă din ceasurile noastre mai târziu decât s-ar fi anticipat inițial. „Încălzirea globală afectează deja modul în care măsurăm timpul global,” afirmă studiul, citat de BBC.

Vezi și: De ce timpul s-ar opri în 2029: Consecințele pe Pământ, peste 5 ani, preț de o secundă, potrivit oamenilor de știință

Timpul coordonat universal și schimbările de rotație

Timpul coordonat universal (UTC), utilizat de majoritatea lumii pentru reglarea ceasurilor, se calculează în funcție de rotația Pământului. Rata de rotație a Pământului nu este constantă și poate influența durata zilelor și nopților noastre. Modificările nucleului lichid al planetei au făcut ca Pământul să se rotească ușor mai rapid.

De la anii 1970, pentru a corecta această accelerare, aproximativ 27 de secunde bisecte au fost adăugate la ceasul global, iar acum se plănuiește să se scadă o secundă pentru prima dată în 2026, cunoscută sub numele de „secunda negativă”.

Vezi și: Viața pe Terra: ce s-ar întâmpla dacă viteza de rotire ar fi mai mare

Topirea ghețarilor amână nevoia secundei negative

Studiul indică faptul că topirea ghețarilor cauzată de schimbările climatice a compensat parțial această accelerare. Calotele glaciare pierd acum masă de cinci ori mai repede decât acum 30 de ani, ceea ce înseamnă că schimbarea secundei negative nu va fi necesară până în 2029.

„Este impresionant, chiar și pentru mine, că am făcut ceva ce schimbă măsurabil viteza cu care se rotește Pământul,” a declarat Duncan Agnew, autorul studiului, pentru NBC News. „Se întâmplă lucruri care sunt fără precedent.”

Topirea ghetarilor

Provocările secundei negative

Secunda negativă nu a fost niciodată utilizată anterior și, potrivit studiului, utilizarea acesteia „va reprezenta o problemă fără precedent” pentru sistemele informatice din întreaga lume. „Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată înainte și reprezintă o provocare majoră pentru a asigura că toate părțile infrastructurii globale de cronometrare arată același timp,” a spus domnul Agnew, cercetător la Universitatea din California, San Diego, pentru agenția de știri AFP.

Vezi și: De ce nu simțim rotația Pământului, în ciuda vitezei amețitoare: Explicația oamenilor de știință

Multe programe de calculator pentru secunde bisecte presupun că acestea sunt toate pozitive, deci acestea ar trebui rescrise, a adăugat el.

În timp ce activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili, continuă să ridice temperaturile globale, impactul acestora asupra mediului, inclusiv topirea rapidă a ghețarilor și a calotelor glaciare, devine din ce în ce mai evident. Aceste modificări la scară largă nu doar că transformă peisajele, dar acum încep să perturbe și ceva atât de fundamental precum măsurarea timpului.

Articolul științific publicat de revista Nature poate fi răsfoit aici.