19 iul. 2024 | 17:00

Scheletele de la Pompeii dezvăluie că erupția vulcanului nu a fost singura cauză a distrugerii orașului roman

ACTUALITATE
Scheletele de la Pompeii dezvăluie că erupția vulcanului nu a fost singura cauză a distrugerii orașului roman

Erupția de la Pompeii din anul 79 e.n. a fost o catastrofă de proporții, dar noi dovezi sugerează că vulcanul nu a fost singurul responsabil pentru distrugerea orașului roman. Recent, cercetările arheologice au dezvăluit că, pe lângă fluxurile de cenușă și gaz fierbinte, cutremurele devastatoare au contribuit semnificativ la tragedia de la Pompeii.

Ce a cauzat distrugerea orașului Pompeii

În relatarea sa despre distrugerea Pompeii, Pliniu cel Tânăr menționează că erupția a fost însoțită de „tremurări ale pământului”, descriind o noapte deosebit de violentă care a răsturnat totul în jur. Deși până acum nu existau dovezi solide care să sprijine această descriere, excavările recente în Insula dei Casti Amanti, situată în centrul ruinele Pompeii, au adus la lumină dovezi că cutremurele au avut un rol esențial în distrugerea orașului.

Echipa de arheologi și vulcanologi a descoperit că mulți dintre victime nu au murit din cauza inhalării cenușii sau a căldurii extreme, ci au fost écruși de prăbușirea clădirilor.

„Am găsit caracteristici particulare care nu erau consistente cu efectele fenomenelor vulcanice descrise în literatura de specialitate dedicată Pompeii. Trebuia să existe o explicație diferită”, a declarat Dr. Mauro Di Vito, co-autor al studiului și vulcanolog la INGV-Osservatorio Vesuviano.

În mod particular, două schelete masculine, în vârstă de aproximativ 50 de ani, au fost examinate. Poziția primului individ sugerează că a fost brusc écrușat de o perete prăbușit, suferind răni severe care au cauzat moartea instantanee. Spre deosebire de acesta, al doilea individ pare să fi fost conștient de pericol și a încercat să se protejeze cu un obiect rotund de lemn, părți din acesta fiind găsite în depunerile vulcanice.

„Oamenii care nu au fugit din adăposturile lor au fost posibil copleșiți de colapsul clădirilor deja suprasolicitate de cutremure. Acesta a fost destinul celor două persoane pe care le-am recuperat”, a spus Dr. Valeria Amoretti, antropolog și coordonator al Laboratorului de Cercetare Aplicată al Parcului Arheologic Pompeii.

Ce au descoperit cercetătorii

Este important de menționat că ambele corpuri au fost găsite deasupra stratului de pumice vulcanică, nu sub el. Acest lucru sugerează că au supraviețuit primei faze a erupției, când rocile vulcanice au plouat asupra orașului timp de 18 ore, forțând mulți locuitori să caute adăpost. În timp ce se ascundeau, au fost loviți de cutremure și zdrobiți sub structura prăbușită.

Cercetătorii au concluzionat că prăbușirea clădirii era puțin probabil să fi fost cauzată de resturi căzute și părea mai consistentă cu mișcările seismice ale unui cutremur. După moartea lor, așezarea a fost invadată de curenți piroclastici de gaz fierbinte și resturi cenușoase, care au ucis supraviețuitorii rămași.

Acum, că este evident că cutremurele au fost și ele un factor în distrugerea Pompeii, devine clar de ce catastrofa antică a provocat moartea a aproximativ 2.000 de persoane în oraș.

„Noile informații despre distrugerea Pompeii ne aduc foarte aproape de experiența oamenilor care au trăit aici acum 2.000 de ani. Alegerile lor, precum și dinamica evenimentelor, care rămân un punct de foc al cercetării noastre, au decis asupra vieții și morții în ultimele ore ale existenței orașului”, a concluzionat Dr. Gabriel Zuchtriegel, director al Parcului Arheologic Pompeii.