03 ian. 2024 | 11:59

Scad ratele românilor la bancă în 2024. Vestea surprinzătoare de la început de an pentru creditele cu ROBOR și IRCC

ACTUALITATE
Scad ratele românilor la bancă în 2024. Vestea surprinzătoare de la început de an pentru creditele cu ROBOR și IRCC

România este o țară în care milioane de români au credite bancare și surprinzător de mulți și-au achiziționat locuința pe baza unui credit ipotecar. Partea bună este că începutul de an vine cu vești bune pentru indicii ROBOR și IRCC.

În România, numărul persoanelor care au credite la bănci a atins un nivel record. Aproximativ 600.000 de români au credite ipotecare, adică împrumuturi pentru locuință. În total, peste 2 milioane de români au rate la bănci, două treimi dintre aceștia având credite de consum, iar o treime având credite ipotecare. După cum s-ar putea să știi deja, în funcție de momentul în care au fost acordate, acestea sunt ancorate în indicele ROBOR sau IRCC.

Citește și: Criza economică din 2024, recesiunea, o lovitură majoră pentru bănci. Ce înseamnă ”încetinirea economiei mondiale”

Ce se întâmplă cu dobânzile bancare, cu ROBOR și IRCC

Ratele la creditele pe bază de ROBOR au scăzut deja din primele zile ale noului an. Ca referință, acestea sunt creditele contractate înainte de 2017, când s-a făcut tranziția la noul indice stabilit de BNR. IRCC urmează să scadă de la 1 aprilie și, tot de atunci, vor scădea și ratele creditelor ajustate în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC).

Vestea bună vine după ce anul trecut a reprezentat o lovitură majoră pentru toți românii cu credite bancare. Din 2 ianuarie 2023, dobânda pentru creditele calculate în funcție de IRCC a sărit de la 4% la 5,7%.

Citește și: Românii care își cumpără apartamente cu dobândă fixă de 5%, la prețuri fără TVA. Se schimbă legea în România, cine sunt privilegiații

Rate mai mici pentru români, după anunțul BNR despre dobânda cheie

În ultimele luni, BNR a refuzat să micșoreze dobânda cheie, dar aceasta nici nu s-a majorat, fiind o veste bună în sine. Pentru 2024, analiștii sunt de părere că ar trebui să vedem o scădere a dobânzii în luna mai sau chiar a doua jumătate a anului.

Dincolo de acest detaliu, mediile ROBOR la 3 luni și 6 luni din trimestrul al patrulea din 2023 au scăzut de la 6,42%, în trimestrul al treilea, la 6,31%, respectiv de la 6,52% la 6,39%. Acestea sunt cele mai reduse valori trimestriale de după al doilea trimestru din 2022, conform Forbes.

Conform cotațiilor zilnice ale IRCC, o scădere a ratelor va fi marcată abia în luna martie. Nivelul actual, înregistrat la 5,97%, va fi menținut până la finele lunii martie, conform BNR.

Dacă simulările realizat de Profit.ro sunt corecte, la un credit de 210.000 de lei pe 300 de luni, acordat cu o marjă de 2,03 puncte procentuale în funcție de ROBOR la 3 luni, respectiv de 2,5% în funcție de IRCC, de la 1 ianuarie avem următoarele modificări ipotetice:

  • Rata creditului cu dobândă variabilă după ROBOR scade de la 1.684 de lei la 1.668 de lei, după ce la începutul lui 2023 ajunsese la 1.900 de lei.
  • Rata creditului cu dobânda calculată în funcție de IRCC crește cu 2 lei la 1.687 de lei. De la 1 aprilie 2024, rata creditului calculat după IRCC ar urma să scadă cu 26 de lei.

exemplu-rata-ircc-robor-2024

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele