17 oct. 2024 | 18:24

Sarmizegetusa Regia, închisă turiștilor: Controverse și lucrări importante

ACTUALITATE
Sarmizegetusa Regia, închisă turiștilor: Controverse și lucrări importante
Sarmizegetusa Regia Sursa: Wikimedia

Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a dacilor, va fi închisă turiștilor până la sfârșitul lunii noiembrie 2024, o decizie ce a stârnit controverse în rândul publicului. Această măsură este necesară din cauza lucrărilor de restaurare la poarta de vest a sitului arheologic, însă reacțiile sunt împărțite, având în vedere importanța acestui loc din Munții Orăștiei pentru turismul românesc.

Aceasta nu este prima dată când accesul la Sarmizegetusa Regia este restricționat. Anterior, situl a mai fost închis temporar din cauza diverselor lucrări, ultima dată în 2017, când au fost realizate restaurări la Marele Sanctuar Circular.

Motivul închiderii și detalii despre lucrări

Administrația Sarmizegetusa Regia a anunțat că situl arheologic va fi închis în perioada 14 octombrie 2024 – 30 noiembrie 2024, în contextul derulării proiectului „Capitala Daciei – Muzeu viu al Patrimoniului Cultural European”. Lucrările implică refacerea porților de acces și a traseelor de vizitare, iar autoritățile au decis că accesul turiștilor ar afecta procesul de restaurare.

Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țambă, a explicat că decizia de a închide temporar situl a fost luată la cererea constructorilor, deoarece lucrările afectează circuitele de vizitare. „Anul trecut, lucrările nu au afectat circuitele, dar de această dată am fost nevoiți să răspundem solicitării de a închide situl pentru siguranța turiștilor”, a declarat acesta. În cadrul lucrărilor curente, echipa de restaurare, supravegheată de arheologi, va refacerea aproximativ un kilometru din zidurile antice ale fortificației.

Lucrările fac parte dintr-un proiect amplu de restaurare a sitului, coordonat de Consiliul Județean Hunedoara, Institutul Național al Patrimoniului și o fundație românească, cu sprijinul unui partener norvegian. Proiectul beneficiază de finanțare din Granturile SEE 2014-2021 și are o valoare totală de 2,2 milioane de euro. Aceasta este doar o etapă dintr-o serie de inițiative mai largi ce vizează consolidarea și promovarea acestui sit de importanță mondială.

Controversele în jurul deciziei și comparația cu alte obiective turistice

Decizia de a închide Sarmizegetusa Regia pentru mai bine de o lună și jumătate a stârnit nemulțumiri în rândul publicului. Unii critici susțin că aceste închideri repetate afectează fluxul turistic în zonă și, implicit, economia locală. Deși necesitatea lucrărilor de restaurare este înțeleasă, unii se întreabă dacă nu ar fi fost posibile soluții alternative, care să permită accesul turiștilor într-o formă limitată.

O comparație relevantă în acest context este Castelul Corvinilor din Hunedoara, aflat și el în plin proces de restaurare din 2019, prin două proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Cu toate că lucrările au fost complexe și au necesitat închiderea temporară a unor secțiuni ale castelului, acesta nu a fost niciodată complet închis publicului. Castelul Corvinilor a reușit să rămână accesibil turiștilor în toată această perioadă, atrăgând în continuare un număr mare de vizitatori. Astfel, mulți se întreabă de ce nu s-ar fi putut implementa o soluție similară și la Sarmizegetusa Regia.

Sarmizegetusa Regia, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice și arheologice din România, cu o istorie de peste două milenii. Pe lângă semnificația istorică și culturală, situl continuă să ofere noi descoperiri arheologice ce contribuie la înțelegerea civilizației dacice.

Astfel, deși închiderea temporară este privită cu scepticism de unii, autoritățile speră că restaurările curente vor aduce o îmbunătățire semnificativă a experienței de vizitare și vor contribui la conservarea acestui monument istoric pentru generațiile viitoare.