15 nov. 2024 | 07:30

Salarii de 12.000 de lei pe lună în România, dar nu se înghesuie oamenii. Domeniul în care patronii se bat pe viitorii angajați

ACTUALITATE
Salarii de 12.000 de lei pe lună în România, dar nu se înghesuie oamenii. Domeniul în care patronii se bat pe viitorii angajați

România se confruntă cu o criză acută de specialiști în agricultură și în industria alimentară. Lipsa forței de muncă calificate a forțat antreprenorii să găsească soluții inovative pentru recrutare, încă din perioada studiilor universitare. Deși salariile în acest sector pot ajunge chiar la 12.000 de lei lunar, oferta generoasă nu este suficientă pentru a atrage destui tineri spre această industrie.

Zilele trecute, într-o încercare de a atrage mai mulți viitori specialiști, la Iași a fost organizată o bursă a locurilor de muncă, în special pentru tinerii care studiază în agricultură și în industria alimentară. Câțiva dintre studenții prezenți la eveniment au avut norocul de a obține un loc de muncă pe loc, semnând contracte cu angajatorii direct în cadrul evenimentului.

Salarii mari, dar concurență mică pentru posturi

Potrivit lui Vasile Stoleru, prorectorul Universității de Științele Vieții din Iași, salariile din agricultură încep de la 3.000 de lei și pot ajunge chiar la 12.000 de lei pentru posturile specializate și de conducere. Cu toate acestea, interesul pentru aceste posturi rămâne scăzut, în ciuda ofertelor generoase. „Mai mult de 90% dintre cei care lucrează în agricultură nu au studii superioare sau pregătire de specialitate”, a explicat Stoleru, subliniind că industria are nevoie de oameni pregătiți și calificați, nu doar de forță de muncă necalificată.

Companiile se luptă pentru a atrage studenți din agricultură, horticultură, dar și din domenii conexe, cum ar fi marketingul sau managementul, în speranța că vor forma angajați capabili să facă față cerințelor actuale ale pieței. De fapt, rectorul Universității de Științele Vieții din Iași, Gerard Jitareanu, a confirmat că 8 din 10 studenți ai universității găsesc un loc de muncă încă din timpul facultății sau imediat după absolvire.

Credem în tineri, într-o piață mare, dar lipsită de specialiști

Cătălin Petrache, director de dezvoltare la o companie de consultanță în agricultură, spune că, deși găsirea unor colegi noi nu este o sarcină ușoară, compania sa continuă să mizeze pe tineri. „Angajăm, de obicei, proaspăt absolvenți. Credem în tineri și în noutate”, a declarat Petrache. Totuși, multe companii se confruntă cu reticența tinerilor de a intra în producție, preferând să se orienteze spre zona de analiză a calității, mai degrabă decât să învețe să aplice practic tot ceea ce au învățat teoretic.

Petronela Iacob, specialist în resurse umane în industria alimentară, le recomandă tinerilor să aibă răbdare să învețe și partea practică, nu doar cea teoretică, pentru că doar astfel vor putea deveni adevărați specialiști în domeniu. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că aproximativ 11% din forța de muncă din România activează în agricultură, iar 7% dintre antreprenorii români au afaceri în acest sector. Cu toate acestea, cei mai mulți nu au studii de specialitate, iar lipsa cunoștințelor limitate în domeniu afectează considerabil productivitatea.

Companiile continuă să investească în educația viitorilor angajați, susținând parteneriate cu universități și oferind stagii de pregătire pentru a forma o nouă generație de specialiști în agricultură și industria alimentară. Deși salariile mari sunt atractive, este evident că tinerii sunt motivați nu doar de aspectele financiare, ci și de oportunitatea de a învăța, de a se dezvolta profesional și de a contribui la modernizarea unui sector crucial pentru economia românească.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele