Să urli și să arunci cu obiecte nu reduc nervii, dar există alte metode ca să ne „răcorim”, conform cercetătorilor
Studiile demonstrează că eliberarea furiei nu este soluția eficientă.
Expresiile de furie, precum distrugerea unor obiecte sau strigarea, sunt frecvent considerate metode eficiente pentru a combate furia, asemănătoare cu eliberarea aburului dintr-o oală sub presiune. Totuși, un recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio contrazice această opinie. Analizând 154 de studii despre furie, cercetătorii nu au găsit dovezi concludente că eliberarea furiei ajută, ba chiar în unele cazuri, poate accentua emoțiile negative.
Brad Bushman, autorul principal și specialist în comunicare, subliniază că „este foarte important să demontăm mitul conform căruia, dacă ești supărat, ar trebui să-ți eliberezi furia – să o dai afară din tine”. Potrivit acestuia, teoria catharsisului nu are nicio bază științifică solidă care să o susțină.
Reflecția și activitățile liniștitoare sunt mai eficiente
Studiul a inclus 10,189 de participanți de diferite vârste, genuri, culturi și etnii, și a arătat că cheia pentru a controla furia este reducerea excitabilității fiziologice. Bushman sugerează că „pentru a reduce furia, este mai bine să te angajezi în activități care scad nivelul de excitabilitate”. Deși popularitatea „camerelor de furie” – unde oamenii plătesc pentru a distruge obiecte în încercarea de a-și elibera furia – sugerează altceva, studiul arată că reducerea excitabilității, și nu exprimarea furiei, este metoda cea mai eficientă.
Cercetătorii au identificat activități calmante, cum ar fi yoga, meditația și respirația diafragmatică, ca fiind soluții mai eficiente pentru a reduce furia.
„Activitățile care reduc excitabilitatea fiziologică, cum ar fi relaxarea progresivă a mușchilor sau yoga, sunt la fel de eficiente ca și metodele precum mindfulness și meditația”, spune Sophie Kjærvik, co-autoare a studiului.
Recomandări pentru gestionarea furiei
În loc să încercăm să ne exprimăm furia, cercetătorii recomandă abordări care reduc excitabilitatea fiziologică. Activitățile de relaxare, inclusiv simple pauze sau număratul până la zece, sunt sugerate ca fiind cele mai bune metode pentru a tempera furia. „Nu este necesar să faci o programare la un terapeut de comportament cognitiv pentru a gestiona furia. Poți descărca o aplicație gratuită pe telefonul tău sau poți găsi un videoclip pe YouTube care să îți ofere ghidare”, adaugă Kjærvik.
Studiul sugerează că înlocuirea activităților care cresc excitabilitatea, cum ar fi joggingul intens, cu activități liniștitoare poate ajuta în mod semnificativ la gestionarea emoțiilor negative. Cu toate că cercetarea este în continuare necesară pentru a clarifica aceste constatări, studiul oferă o direcție importantă pentru abordarea sănătoasă a furiei.