04 oct. 2024 | 12:35

S-a descoperit cine este călărețul misterios îngropat acum 300 de ani sub Catedrala Notre Dame din Paris

ACTUALITATE
S-a descoperit cine este călărețul misterios îngropat acum 300 de ani sub Catedrala Notre Dame din Paris

O descoperire arheologică fascinantă făcută în timpul restaurărilor Catedralei Notre Dame din Paris după incendiul devastator din 2019 a adus la lumină mormântul unui personaj misterios. Cercetătorii francezi au găsit un sicriu de plumb care conținea rămășițele unui bărbat poreclit inițial „Călărețul”, datorită faptului că structura osoasă a acestuia sugera că fusese un călăreț experimentat încă din tinerețe. După doi ani de studii și analize detaliate, arheologii cred acum că aceste rămășițe aparțin faimosului poet renascentist Joachim du Bellay, care a murit în 1560.

Căutarea locului de înmormântare al lui Du Bellay a început încă din 1758, când mormântul său a fost căutat fără succes. Acesta era presupus a fi îngropat lângă unchiul său sub catedrala din Paris. Cu toate acestea, descoperirea din 2022 a unui sicriu de plumb, plasat într-o poziție importantă la intersecția transeptului catedralei, a deschis o nouă investigație. Du Bellay, cunoscut pentru poeziile sale dedicate călătoriei și condițiilor sale de sănătate, era deja suspectat a fi îngropat la Notre Dame, dar până acum rămășițele sale nu fuseseră identificate.

Detaliile descoperirii și indicii spre Joachim du Bellay

Misterul legat de identitatea „Călărețului” a fost alimentat de o serie de factori care au ieșit la lumină în urma analizelor detaliate. Sicriul de plumb, o alegere neobișnuită pentru înmormântări, a atras atenția cercetătorilor, iar analizele inițiale au sugerat că bărbatul ar fi murit în jurul vârstei de 30 de ani, afectat de meningită tuberculoasă – o boală despre care se știe că l-a afectat și pe Du Bellay. Poemele sale descriu suferințele provocate de această boală, iar condițiile sale de sănătate sunt reflectate și în starea oaselor descoperite.

Du Bellay, un poet renascentist renumit și călăreț desăvârșit, se potrivește descrierii „Călărețului”. În plus, prezența unui sicriu de plumb într-o locație atât de proeminentă sugerează că persoana îngropată avea o importanță socială semnificativă, lucru care corespunde cu statutul poetului în acea perioadă. Oamenii de știință au corelat aceste indicii cu textele sale poetice, inclusiv „La Complainte du desespere”, unde descrie stările mentale cauzate de boală.

Încă există întrebări

Deși majoritatea dovezilor indică faptul că „Călărețul” este Joachim du Bellay, unele întrebări rămân încă fără răspuns. Analizele izotopice ale dinților și oaselor au indicat că individul îngropat provenea, probabil, din Paris sau Lyon, nu din Anjou, regiunea unde se născuse Du Bellay. Această diferență geografică a ridicat unele îndoieli în rândul cercetătorilor. Cu toate acestea, aceste discrepanțe nu au fost suficiente pentru a contrazice ipoteza principală, având în vedere toate celelalte dovezi corelate cu viața și moartea poetului.

Arheologii și specialiștii în antropologie sunt de acord că detaliile patologice, cum ar fi suferința de tuberculoză și vârsta la moarte, susțin în mod clar teoria că rămășițele sunt ale lui Du Bellay. „Este ca și cum am avea o piesă dintr-un puzzle care se potrivește perfect”, a declarat un cercetător, făcând referire la corespondența dintre indiciile găsite și informațiile cunoscute despre poet.

Importanța descoperirii

Această descoperire remarcabilă aduce nu doar o nouă perspectivă asupra locului de înmormântare al unuia dintre cei mai importanți poeți ai Renașterii franceze, ci și o fereastră în istoria culturală și religioasă a Catedralei Notre Dame. Înmormântările din această zonă a catedralei au fost destinate personalităților importante ale timpului, iar descoperirea unor astfel de rămășițe arată semnificația istorică și spirituală a locului.

Cu toate acestea, descoperirea rămâne parțial un mister, iar cercetările continuă pentru a oferi o identificare definitivă. Arheologii speră să găsească și alte dovezi care să confirme identitatea „Călărețului”, dar deocamdată, cele mai multe indicii conduc spre Joachim du Bellay.

Astfel, această descoperire fascinantă reprezintă o combinație rară de literatură, istorie și arheologie, îmbinând povestea unui poet faimos cu misterul unui mormânt de mult pierdut sub una dintre cele mai faimoase catedrale din lume.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele