28 ian. 2024 | 09:02

S-a descoperit cea mai veche gaură neagră din univers: Ce spun cercetătorii, de ce dă „peste cap” tot ce știam despre cosmos

ACTUALITATE
S-a descoperit cea mai veche gaură neagră din univers: Ce spun cercetătorii, de ce dă

Astronomii care folosesc telescopul spațial James Webb spun că au detectat cea mai veche gaură neagră observată vreodată. La aproximativ 13,4 miliarde de ani lumină distanță, s-a format la doar 400 de milioane de ani după Big Bang.

Cea mai veche gaură neagră

Descoperirile, publicate ca studiu în revista Nature, ar putea marca un „salt uriaș înainte” în înțelegerea noastră a acestor monștri cosmici.

Cu masa sa estimată de aproximativ șase milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, gaura neagră supermasivă, situată în centrul galaxiei GN-z11, este atât de mare pentru vârsta sa, încât sfidează teoriile noastre actuale cu privire la modul în care se formează aceste obiecte.

„În esență, nu este posibil să crească o gaură neagră atât de mare atât de repede în univers”, a declarat autorul principal Roberto Maiolino de la Laboratorul Cavendish de la Universitatea din Cambridge.

„În esență, nu există suficient timp, conform teoriilor clasice. Așa că trebuie să invoci scenarii alternative”.

Modelele standard sugerează că găurile negre supermasive încep ca găuri negre obișnuite – cele care au apărut din stele ce se prăbușesc într-o supernovă – și apoi câștigă treptat în masă. Dacă ar fi fost așa, totuși, gaura neagră a lui GN-z11 ar fi trebuit să dureze mult mai mult de 400 de milioane de ani pentru a atinge dimensiunea observată.

Vezi și: VIDEO NASA înregistrează un succes absolut: Cea mai îndepărtată gaură neagră supermasivă, surprinsă în imagini senzaționale

Ce au descoperit cercetătorii

Acest lucru ar putea sugera că ceea ce este cunoscut sub numele de limită Eddington ar putea folosi regândirea, o rată maximă teoretică la care un corp poate acumula masă înainte ca radiația pe care o emite să învingă gravitația și să elimine masa. Pe baza observațiilor cercetătorilor, gaura neagră devorează masa de cinci ori mai repede decât ar trebui să permită limita Eddington.

„Această gaură neagră mănâncă, în esență, echivalentul unui Soare întreg la fiecare cinci ani”, a spus Maiolino pentru NPR.

„Este, de fapt, mult mai mare decât am crezut că ar putea fi fezabil pentru aceste găuri negre”.

Alternativ, acești monștri supermasivi s-ar putea naște din nori uriași de gaz și praf prezenți în primii ani ai cosmosului, care s-ar putea prăbuși pentru a forma instantaneu o gaură neagră mult mai masivă decât cea formată dintr-o stea prăbușită, oferind un avantaj uriaș.

Nimic nu poate fi exclus în această etapă, deoarece ambele abordări – deși contestate – ar putea fi compatibile cu constatările cu o anumită reglare fină. Cercetătorii au făcut descoperirea folosind James Webb după ce au observat strălucirea neobișnuit de mare a galaxiei, prea puternică pentru cantitatea de stele pe care o conținea.

Vezi și: Unde s-ar putea afla cea mai apropiată gaură neagră de Pământ. La ce distanță se află, particularitatea inedită pe care o are