14 dec. 2024 | 00:17

Rușii își fac bagajele: Imagini din satelit dezvăluie cum își retrag echipamentele militare și le încarcă în avioane cargo din Siria. Viitorul bazelor rămâne incert

CHESTII
Rușii își fac bagajele: Imagini din satelit dezvăluie cum își retrag echipamentele militare și le încarcă în avioane cargo din Siria. Viitorul bazelor rămâne incert
Avioane cargo la o bază aeriană rusă din Siria, cu conurile nasului deschise pentru a încărca echipamente grele, într-o imagine publicată vineri de Maxar.

Imagini surprinse de satelit arată cum Rusia demontează echipamente militare la baza aeriană Hmeimim din Siria și le încarcă în avioane de transport An-124, marcând un posibil început al retragerii forțelor sale din regiune. Acțiunea are loc după plecarea fostului aliat de lungă durată al Moscovei, Bashar al-Assad, în urma preluării Damascului de către gruparea Hayat Tahrir al-Sham, relatează The Washington Post.

O retragere în desfășurare, dar incertă

Fotografiile, realizate vineri dimineața de compania Maxar, arată avioane An-124 staționate pe pista bazei, cu conurile nasului deschise pentru a încărca echipamente. În apropiere, un elicopter de atac Ka-52 și un sistem de apărare aeriană S-400 erau demontate, cel mai probabil pentru a fi transportate.

Baza Hmeimim, situată la 15 mile sud de Latakia, a fost folosită de Rusia timp de 13 ani pentru a sprijini regimul Assad în războiul civil sirian. Deși sprijinul Moscovei a fost esențial pentru regim, plecarea lui Assad în exil la Moscova și preluarea puterii de către HTS pun acum în pericol infrastructura militară rusă din regiune.

Potrivit analistului Dara Massicot, de la Carnegie Endowment for International Peace, „este clar că o retragere este în desfășurare,” însă rămâne incert dacă aceasta va fi completă sau parțială. Deocamdată, forțele ruse par să fi primit „coridor sigur” pentru a-și consolida pozițiile în baze-cheie, precum Hmeimim și Tartus.

O imagine satelitară realizată vineri arată un elicopter de atac Ka-52 demontat pe aerodromul Hmeimim din Siria, potrivit companiei Maxar.

O imagine satelitară realizată vineri arată un elicopter de atac Ka-52 demontat pe aerodromul Hmeimim din Siria, potrivit companiei Maxar.

Strategii de relocare și incertitudini geopolitice

Rusia nu a anunțat intenția de a abandona complet Siria. Baza navală din Tartus, folosită pentru sprijinirea flotei ruse în estul Mării Mediterane, rămâne operațională. Cu toate acestea, navele staționate acolo au fost repoziționate la câțiva kilometri în larg, iar trupele ruse au evacuat baze mai mici din Manbij și Kobane.

Moscova a semnat în 2017 un acord de închiriere pe 49 de ani pentru baza Hmeimim, iar Tartus este un punct strategic important încă din perioada sovietică. Cu toate acestea, situația actuală ridică semne de întrebare cu privire la viitorul celor două locații și la capacitatea Rusiei de a menține influența în regiune.

Componente ale unui sistem de apărare aeriană S-400 sunt demontate și pregătite pentru transport la baza Hmeimim, conform Maxar.

Componente ale unui sistem de apărare aeriană S-400 sunt demontate și pregătite pentru transport la baza Hmeimim, conform Maxar.

Un nou peisaj politic în Siria

Preluarea controlului de către HTS și exilul lui Assad slăbesc considerabil poziția politică a Rusiei în Orientul Mijlociu. Analiștii cred că noul guvern sirian ar putea folosi situația pentru a negocia atât cu Moscova, cât și cu puterile occidentale, în schimbul sprijinului economic și al ridicării sancțiunilor.

„Noua conducere ar putea spune: ‘Rusia va pleca dacă cooperați cu noi; dacă nu, vor rămâne,’” explică Aaron Zelin, analist la Washington Institute.

Un proces lent și complex

Retragerea completă a echipamentelor rusești din Siria va dura timp. În 2015, desfășurarea forțelor ruse în regiune a necesitat sute de zboruri de transport într-un interval de două săptămâni. Acum, echipamentele mai mari, care nu pot fi transportate eficient pe cale aeriană, vor fi cel mai probabil evacuate pe mare, prin Tartus.

„Practic, orice nu poate fi transportat eficient cu avionul va fi trimis pe cale maritimă,” a declarat George Federoff, fost ofițer superior pentru Rusia în cadrul Office of Naval Intelligence.

În timp ce procesul de retragere continuă, viitorul prezenței militare ruse în Siria rămâne învăluit în incertitudine. Totuși, un lucru este clar: influența Moscovei în Orientul Mijlociu este în declin, iar această retragere parțială reflectă o schimbare semnificativă în strategiile sale geopolitice.