10 oct. 2024 | 21:37

Rusia recrutează femei din Africa pentru a produce drone alături de studenți ruși, folosite în războiul din Ucraina, arată o investigație Associated Press

ACTUALITATE
Rusia recrutează femei din Africa pentru a produce drone alături de studenți ruși, folosite în războiul din Ucraina, arată o investigație Associated Press

O investigație realizată de Associated Press a dezvăluit că Rusia recrutează femei tinere din Africa pentru a lucra în fabrici alături de studenți ruși, unde sunt asamblate drone iraniene folosite în războiul din Ucraina. Aproximativ 200 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, au fost angajate să lucreze în cadrul unei uzine situate în zona economică specială Alabuga, din regiunea Tatarstan, Rusia. Acestea se ocupă de asamblarea dronelor proiectate de Iran, pe care Rusia le utilizează în atacurile împotriva Ucrainei.

Un program controversat, promisiuni false

Multe dintre femeile recrutate au declarat în interviuri pentru Associated Press că au fost induse în eroare cu privire la natura muncii. Li s-a spus că vor participa la un program de tip „work-study”, dar s-au trezit în fața unor condiții de muncă dure, lucrând ore îndelungate, sub supraveghere constantă, și manipulând substanțe chimice care le-au afectat sănătatea. Multe dintre ele au descris cum au lucrat cu substanțe corozive fără echipamente adecvate de protecție, suferind de iritații ale pielii și senzații de arsură.

Recrutarea acestor femei face parte dintr-o campanie numită „Alabuga Start”, care are scopul de a aduce forță de muncă din țări precum Uganda, Rwanda, Kenya, Sierra Leone și Nigeria. De asemenea, programul se extinde și în alte regiuni din Asia și America Latină, pe fondul penuriei de muncitori cauzată de război.

Planurile Rusiei pentru producția de drone

Rusia, în parteneriat cu Iranul, a semnat un contract în valoare de 1,7 miliarde de dolari în 2022, în urma invaziei Ucrainei. Scopul acestui parteneriat este producerea a aproximativ 6.000 de drone anual, începând din 2025. Fabrica de la Alabuga, care s-a extins rapid, a devenit principalul loc de producție pentru aceste drone explozive cu utilizare unică.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a lansat aproape 4.000 de drone de acest tip împotriva țintelor ucrainene, iar volumul atacurilor a crescut semnificativ în 2024. Totuși, datele analizate de armata ucraineană arată că aproximativ 95% dintre aceste drone nu au lovit nicio țintă semnificativă, fie prăbușindu-se în Ucraina, fie ieșind din spațiul aerian al țării.

Condițiile de muncă și supravegherea strictă

Muncitorii africani care lucrează în fabrică sunt transportați zilnic cu autobuze de la căminele lor la uzină, trecând prin mai multe puncte de control de securitate. Dormitoarele și bucătăriile sunt supravegheate permanent, iar femeile nu au voie să aducă telefoane mobile în fabrică, potrivit postărilor de pe rețelele sociale ale companiei Alabuga.

Unele femei au declarat că și-au dat seama ulterior că programul nu era, de fapt, unul educațional, așa cum li se prusia ucraromisese inițial. În plus, problemele legate de salarizare au alimentat nemulțumirile, multe dintre ele spunând că nu și-au primit integral salariile promise sau că nu au putut trimite bani acasă din cauza sancțiunilor bancare impuse Rusiei.

Îngrijorări legate de exploatarea muncii

Acțiunile Rusiei de a recruta muncitori din țări străine, mai ales din Africa, au ridicat îngrijorări privind posibile încălcări ale drepturilor omului. Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că recrutarea fraudulentă și condițiile precare de muncă ar putea îndeplini criteriile traficului de persoane, având în vedere exploatarea muncitorilor străini.

De asemenea, guvernele țărilor africane de unde au fost recrutate aceste femei au început să investigheze programul Alabuga Start. Uganda, de exemplu, și-a exprimat îngrijorările cu privire la vârsta tinerelor muncitoare și vulnerabilitatea acestora la exploatare.

Investigația Associated Press scoate la lumină un nou aspect al implicării Rusiei în războiul din Ucraina, folosind forță de muncă străină pentru a susține efortul de producție militară. În timp ce aceste femei din Africa au fost recrutate sub pretextul unui program de muncă și studiu, condițiile precare de muncă și supravegherea strictă ridică întrebări serioase despre exploatarea acestora.