26 ian. 2024 | 20:00

Românul care a adus visul american în București, dar și berea bună. Cine a fost Dumitru Bragadiru, boierul uimitor de optimist [VIDEO]

ACTUALITATE
Românul care a adus visul american în București, dar și berea bună. Cine a fost Dumitru Bragadiru, boierul uimitor de optimist [VIDEO]
Dumitru Marinescu Bragadiru

Dumitru Marinescu Bragadiru, cunoscut și ca Dumitru Marinescu, a trăit o viață remarcabilă, de la o copilărie modestă într-o familie numeroasă, la construirea unui imperiu industrial care avea să devină a treia cea mai mare avere din Europa, la începutul secolului XX.

Povestea vieții sale poate fi descrisă ca un adevărat „American Dream” realizat în inima Bucureștiului.

Românul care a adus visul american în București. Cine a fost Dumitru Bragadiru, boierul care a îndrăznit să spere

Dumitru Marinescu Bragadiru

Dumitru Marinescu Bragadiru a început de jos

Născut într-o familie cu opt copii, Dumitru s-a văzut nevoit să-și croiască propriul drum în viață de la o vârstă fragedă. În ciuda resurselor limitate, el a început aventura vieții la doar 12 ani, fugind de acasă pentru a deveni ajutorul negustorului Iancu Ștefănescu.

Lipsit de o educație formală, Dumitru a înțeles că munca asiduă și dedicarea erau cheia succesului său și, practic, singura sa șansă. De la căratul apei cu cobilița până la a deveni un om de încredere al negustorului, a parcurs un drum impresionant de scurt.

Cum a clădit imperiul

Imperiul lui Dumitru Marinescu Bragadiru și-a văzut începuturile în domeniul producției de alcool. În timpul Războiului de Independență, el a devenit distribuitor de alcool medicinal pentru spitale și de rachiu pentru soldați.

În loc să cumpere alcoolul, Dumitru a decis să producă propriul său alcool, cumpărând o moșie în comuna Bragadiru, lângă București.

Vezi și: Înainte de Ion Țiriac a fost Nicolae Malaxa. Secretele primului magnat din România, creatorul primei mașini românești

Aici a ridicat o fabrică de alcool impresionantă și a contribuit la dezvoltarea comunității locale prin construirea unei școli, a unei primării, a unei biserici și a altor clădiri esențiale.

Debordând de pasiune pentru afaceri și viziune socială, Bragadiru a construit cea de-a treia fabrică de bere din București, consolidându-și poziția în domeniul industrial.

Respectând tradițiile fabricilor de bere europene, el a creat condiții de muncă optime pentru angajați, oferind salarii atractive și beneficii sociale. Mai mult, a ridicat Colosul sau Palatul Bragadiru, un loc destinat relaxării angajaților în pauzele de muncă și după program.

În plan personal, Bragadiru și-a întemeiat o familie, căsătorindu-se în 1868 cu Matilda Schwartz, cu care a avut șapte copii.

Românul care a adus visul american în București. Cine a fost Dumitru Bragadiru, boierul care a îndrăznit să spere

Ruinele fostei fabrici de bere Bragadiru (Foto: Reptilianul)

Soția sa a murit la vârsta de 35 de ani

Din păcate, soția sa a decedat la vârsta de 35 de ani din cauza scarlatinei. După această tragedie, Dumitru s-a recăsătorit cu Sofia, văduva fabricantului de bere Luther, în 1894.

În ultimii ani ai vieții sale, Bragadiru a fost recunoscut pentru activitățile sale filantropice, finanțând studenți și visând să creeze o nouă clasă de afaceriști și agricultori.

Vezi și: Copilul desculț care a încălțat România, Dumitru Mociorniță: viața fabuloasă și sfârșitul tragic ale pielarului interbelic

Cu toate acestea, el a refuzat oportunități politice, totul de dragul afacerilor și carierei sale impresionante. La începutul secolului XX, imperiul industrial al lui Bragadiru era a treia cea mai mare avere din Europa.

Averea sa a fost gestionată după moartea sa, în 1915, de către fiul său Dumitru și de Gheorghe Mironescu, soțul uneia dintre fiicele sale, care a devenit prim-ministru al României.

Astfel, povestea lui Dumitru Marinescu Bragadiru rămâne una dintre cele mai captivante povești de succes ale unei vieți dedicate muncii și comunității.

Vezi și: Locul din București despre care s-a vorbit în toată lumea. Puțini români știu povestea casei Assan

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele